NavMenu

Rukavica koja očitava signale mozga i šalje ih računaru - Sarajlija Ermin Podrug izumio "joystick"

Izvor: eKapija Utorak, 29.09.2015. 13:40
Komentari
Podeli
Ermin Podrug (Foto: facebook.com)Ermin Podrug
Student druge godine elektrotehnike i elektronike na Internacionalnom Burch Univerzitetu u Sarajevu Ermin Podrug, došao je na ideju da napravi "joystick" koji očitava signale koje mozak šalje mišićima te ih obrađuje i šalje na mikrokontroler koji ih procesuira te prosljeđuje kao komandu računaru, robotu ili bagerima i sl, prenosi "Manager".

On tvrdi da bi konačna verzija ovog "joysticka" trebala biti gotova za dva mjeseca, a da će on biti u obliku rukavice s dodatnim komandama na vrhovima prstiju. Erminov talent je, piše "Al Jazeera" prepoznao i "Microsoft".

- Osvojio sam "Microsoft Imagine Cup" na nacionalnom nivou. Sudjelovao sam na desetak sličnih natjecanja još dok sam bio u srednjoj školi. Bio sam na svjetskom sajmu inovacija gdje sam osvojio brončanu medalju, "Burch Olimpijadi" gdje sam osvojio srebrnu medalju. Osvojio sam također prvo i treće mjesto na "Siemens"-ovom natjecanju u mikroautomatizaciji, te tri zlatne medalje na Inovim sajmovima u Zagrebu i Šibeniku - priča Ermin.

Ni tvrtke iz Evrope nisu ostale nijeme na Erminov potencijal, pa su ga tako kontaktirali francuski investitori koji su njegov projekt vidjeli na polufinalu "Microsoftovog Imagine Cupa".


- Kada su vidjeli o čemu se radi, odlučili su me kontaktirati sa željom da investiraju i podrže ovaj projekt. Naredni koraci su dovršavanje prvog potpuno funkcionalnog prototipa te potražnja proizvođača.

Ovo je za Ermina prvi projekt ovog tipa, a prije je radio projekte vezane za automatizaciju sportskih objekata i brodskih prevodnica. Bioelektronika, kombinacija biotehnologije i elektronike, mu je do sada bila strana, prenio je "Manager".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.