Izvor: Blic | Ponedjeljak, 28.09.2015.| 13:06
Izdvojite članak Odštampajte vijest

"Tesla Motors" otvorio prvu evropsku fabriku - Iz Holandije 450 vozila mjesečno

(Foto: teslamotors.com)
Direktor "Tesla Motorsa" Elon Mask je zvanično otvorio novi pogon u Tilburgu u Holandiji koji će omogućiti mušterijama na starom kontinentu da brže dobiju svoje skupocjene električne automobile.

Prva evropska fabrika kalifornijskog proizvođača se prostire na 77.648 kvadratna metra, a u njoj će se za sada sklapati "model S" namijenjen evropskom tržištu. Maksimalni kapacitet fabrike je 450 jedinica na mjesečnom nivou.

Ovaj pogon će takođe biti prvi evropski koji raspolaže unutrašnjom test stazom dugačkom 750 metara. Ona pruža mogućnost simuliranja različitih tipova podloga za vožnju radi testiranja kvaliteta izrade, nivoa buke i vibracija tokom vožnje, kao i novog "Autopilot" programa za autonomnu vožnju.

Iako automobili neće u potpunosti biti proizvođeni u ovoj fabrici, baterije, pogonski sistemi i zadnja osovina će se sklapati u holandskom pogonu nakon što stignu iz sjedišta firme u Fremontu, Kaliforniji.

U fabrici u Tilburgu će se sklapati sve verzije "modela S", od osnovne "70D" koja košta 67.000 EUR do ekskluzivnog "P90D" od 115.885 EUR sa "ludicrous" modom ubrzanja do stotke za samo 2,8 sekunde, a u istom pogonu će se sklapati i predstojeći "model X" električni krosover.

"Tesla" će do 2017. imati domet od 965km

Mask kaže da će automobili njegove kompanije do 2017. godine imati domet od 965km, a do 2020, 1.166km. Trenutno, najveći domet koji pruža Tesla "model S" je 482km, a Mask je nove planove njegove firme objavio u intervjuu na danskoj televiziji.

Tokom razgovora je takođe rekao da će "Autopilot" program njegove firme biti dostupan mušterijama do kraja oktobra. Ove objave su u sklopu promocije dugo očekivanog, drugog modela firme, električnog krosovera "model X" koji će sa isporukama krenuti 29. septembra.

Proširenje svoje palete proizvoda je ključno za mladu kompaniju pošto su se automobilski giganti poput "Mercedesa" i "Audija" na ovogodišnjem Salonu u Frankfurtu novim električnim konceptima uključili u borbu u ovom segmentu kojim je poslednjih nekoliko godina bez konkurencije dominirao "Tesla Motors".

Nakon "modela X", 2016. slijedi i svjetska premijera najjeftinijeg modela firme - "modela 3".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.