Izvor: Glas Srpske | Ponedjeljak, 28.09.2015.| 15:46
Izdvojite članak Odštampajte vijest

UIO BiH oduzela više od 2,3 tone duvana za osam mjeseci 2015.

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH za osam mjeseci ove godine privremeno su oduzeli 2,3 tone duvana, čija procijenjena vrijednost iznosi 262.821 KM.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO Ratko Kovačević istakao je da je duvan najčešće oduziman jer nije bio na propisan način obilježen akciznom markicom ili je bio bez vjerodostojne dokumentacije.

Duvan je najčešće oduziman od fizičkih lica na tržnicama u Tuzli, Gračanici, Brčkom, Širokom Brijegu, Mostaru, Čapljini, Velikoj Kladuši i Sarajevu.

- Primjetno je da je u posljednjih nekoliko godina više oduziman duvan jer je zbog razlike u cijeni veliki broj građana BiH prelazio na konzumiranje jeftinijeg duvana. Tek u 2014. godini je uvedena posebna akciza i na duvan, što je uticalo na približavanje visine oporezivanja cigareta i duvana - rekao je Kovačević.

On je naglasio da se nakon privremenog oduzimanja duvana, ukoliko je pomoću njega počinjen prekršaj, protiv okrivljenog podnosi zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom sudu, a ukoliko je počinjeno krivično djelo, protiv osumnjičenog se podnosi izvještaj nadležnom tužilaštvu.

- Sa duvanom oduzetim u akcijama UIO postupa se u skladu sa odlukama nadležnih sudova. Akcizna roba najčešće bude uništena - istakao je Kovačević.

On je podsjetio da su u akciji kodnog naziva "List" oduzete 33 tone duvana. Tokom akcije koju je polovinom jula izvela Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) privedene su 33 osobe osumnjičene da su u BiH uvozile duvan u listu koji se kao takav ne smatra akciznom robom kada se uvozi. On postaje akcizna roba tek kad se uveze i usitni za dalju prodaju. Utvrđeno je da su taj duvan na nekoliko mjesta sjekli i usitnjavali te plasirali na tržište BiH bez plaćanja obaveznih akciza i PDV-a.

Akcize

U UIO su istakli da je kontrola prodaje duvana jedan od njihovih prioriteta. Prema podacima UIO, u 2010. godini od akciza na duvan prikupljeno je 616 mil KM, dok su u 2011. i 2012. godini ti prihodi bili 716, odnosno 758 mil KM. U 2013. godini prikupljeno je 727 mil KM, lani 758, dok je za sedam mjeseci ove godine po osnovu akciza na duvan naplaćeno 485 mil KM.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.