NavMenu

Veliki potencijali za energetske uštede u BiH

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 28.09.2015. 11:53
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock.com)
Praćenje trendova energetske učinkovitosti je istraživanje koje je naručila kompanija "Siemens", kako bi procijenila glavne trendove u energetskoj učinkovitosti industrijske proizvodnje u regiji. Ovo je prvo takvo regionalno istraživanje s naglaskom na industrijsku proizvodnju, piše Indikator.ba.

- Željeli smo prikupiti sistematičan uvid u područja energetske učinkovitosti: kakvo je stanje na listama prioriteta regionalnih kompanija, a posebno koji su pokretači i prepreke za investicije u energetski učinkovite tehnologije. Kao vodeći dobavljač tehnologija i rješenja koji doprinose smanjenju potrošnje energije i manjoj emisiji štetnih plinova, kompanija "Siemens" ulaže u različite vrste istraživanja u drugim regijama i u svijetu, međutim u Adriatic regiji takvo istraživanje još nije bilo provedeno. Nadamo se da će ovo poslužiti kao platforma za daljnje istraživanje ove teme, uostalom učinkovitost resursa je u isto vrijeme ekonomska, ekološka i društvena tema - izjavio je Mladen Fogec, direktor "Siemensa" Sarajevo.

Istraživanje

Istraživanje je također pokušalo identificirati ključne mogućnosti uštede i mjere u svakoj zemlji. Pokazalo se da BiH ima najveći potencijal zbog niske učinkovitosti stambenog sektora i njegovog velikog udjela u ukupnoj potrošnji energije, a u industriji su potencijali energetskih ušteda veliki jer je proizvodna infrastruktura zbog povijesnih okolnosti zastarjela i neefikasna. Industrija u potrošnji konačne energije u BiH ima udio od 22%, transport 35%, a domaćinstva udio od 27%. Ispitanici iz BiH su se složili da je najveća prepreka za veću energetsku učinkovitost u kompanijama nedostatak vanjske tehničke podrške i nedostatak financijskih sredstava.

(Foto: Shutterstock.com)
Ključni nalazi


Na nivou EU-a, industrijski sektor je u razdoblju od 2005. do 2012. zabilježio smanjenje potrošnje energije od 14% što je i najveći pad potrošnje energije u odnosu na transport, domaćinstva, usluge, ribarski i poljoprivredni sektor. Analize su pokazale da dva glavna čimbenika igraju važnu ulogu u smanjenju: jedan je stroga politika energetske učinkovitosti koju provodi EU, a drugi ekonomska recesija.


Na deklarativnom nivou, sve kompanije uključene u istraživanje izjavile su kako je energetska učinkovitost važna.

Prepreke

Glavne prepreke za energetsku učinkovitost u industriji su nedostatak vanjske podrške i financijskih sredstava (Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Srbija), ali i dugo razdoblje povrata uloženih sredstava i prekidi rada (u Sloveniji).

Indikator.ba piše kako s obzirom da su financijska sredstva važan čimbenik u promociji energetske učinkovitosti u industriji u regiji, istraživanje je također obuhvatilo stav ispitanika o postojećim financijskim mehanizmima za financiranje projekata energetske učinkovitosti. Ispitanici dubinskih intervjua izjavili su da njihova iskustva s državnim financijskim mehanizmima i financijskim mehanizmima EU-a nisu dobra, uglavnom zbog složenosti administracije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.