Izvor: Novosti | Nedjelja, 27.09.2015.| 19:27
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Srpska u dugu do guše - Izostanak tranše MMF RS nadoknađuje sve većim zaduživanjem na domaćem tržištu kapitala

Da je izostanak poslednje tranše MMF Republici Srpskoj nanio velike štete i potpuno joj ispraznio kase, govori i podatak da RS na svaki način pokušava da zapuši "budžetske rupe". Tako je na Banjalučkoj berzi obavljena i 34. aukcija trezorskih zapisa RS, čime se Srpska zadužila za novih 14,7 mil KM.

Republika Srpska emituje trezorske zapise upravo da bi obezbedila novac potreban za finansiranje budžetskih troškova u tekućoj godini, navode ekonomski analitičari.

Ako se obračuna dosadašnji iznos zaduženja Srpske od 12. maja 2011. godine, kad je izvršena prva aukcija trezorskih zapisa, a uzevši u obzir i zaduženje putem emisije obveznica, Srpska se na ovaj način zadužila preko milijardu maraka.

Istine radi, treba reći i da je zaduživanje po osnovu aukcije trezorskih zapisa kratkoročan način zaduživanja (na šest mjeseci) i da je Srpska veliki dio ovog duga vratila, ali i dalje ostaje dug po osnovu emisije obveznica, čiji je rok dospeća 4-5 godina.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović, za "Novosti", kaže da je ovakav način zaduživanja direktan rezultat ovogodišnjeg okretanja leđa Međunarodnog monetarnog fonda, po kojoj je RS "izgubila" 150 mil KM. Zato se Vlada RS okrenula enormnijem zaduživanju na domaćem tržištu kapitala.

- Vlada RS, ali i Federacija BiH, suočavaju se sa popriličnom nelikvidnošću budžeta, jer se nisu posvetile jačanju privrednog sektora i privlačenju investicija, nego samo troše, a da pritom nisu smanjile nivo javne potrošnje - ističe Pavlović.

On upozorava da je poražavajuće da nijedna od dvije entitetske vlade do sada nije uradila rebalans budžeta, iako je jasno da novca nema.

- Jednostavno ne mogu da razumem takvo ponašanje i neodgovornost prema građanima, jer bi u ovakvoj situaciji rebalans trebalo raditi svakog kvartala - napominje Pavlović.

Kada je u pitanju sve veće zaduživanje putem domaćeg tržišta kapitala, Pavlović ističe da je poslednja aukcija trezorskih zapisa pokazala da ni taj način "krpljenja budžeta" neće potrajati. Pritom je kamata na ovakav način duga narasla na do sada rekordnih 3,2%, što govori da na ovakav način finansiranja Vlada više ne može računati.

Inače, u ovoj godini obavljeno je šest aukcija trezorskih zapisa RS, na kojima se Srpska zadužila za oko 90 mil KM, kao i dvije emisije obveznica kojima je Vlada RS zadužila Srpsku za još 100 mil KM. I ovaj dug tek treba da stigne na naplatu.

Dugovanje "teško" 5 mlrd KM

Ukupan dug Republike Srpske na kraju 2014. iznosio je pet milijardi i 55,2 miliona KM, ili 57,24%BDP, zvanični su podaci Vlade RS. Od ukupnog iznosa, spoljni dug RS bio je dvije milijarde i 887,19 mil KM, od čega je dug entitetskog budžeta iznosio milijardu i 859,05 mil KM, dug jedinica lokalne samouprave 63,4 mil KM, a dug javnih preduzeća i Investiciono-razvojne banke 964,68 mil KM. Stanje javnog duga RS-a na kraju prošle godine iznosilo je četiri milijarde i 90,5 miliona KM, a u Vladi RS su izračunali da je to 46,32% BDP.

Brojke

90 mil KM dug iz šest aukcija trezorskih zapisa RS

100 mil KM dug RS iz dve emisije obveznica

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.