Izvor: NAP | Nedjelja, 27.09.2015.| 15:48
Izdvojite članak Odštampajte vijest

"Zlatna džezva" dostiže rekordnu prodaju u SAD-u

Prodaja "Vispakove" "Zlatne džezve" na tržištu SAD-a veća je u prvih devet mjeseci ove godine neko kompletna prodaja u 2014. godini, saopćeno je iz ove kompanije.

Uprava jednog od najpoznatijih bosanskohercegovačkih brendova objašnjava da je prodaja porasla na prvom mjestu zbog kvalitete "Zlatne džezve", kao i marketinške kampanje koju "Vispak" provodi zajedno sa svojim partnerima na tržištu SAD-a, prenosi novinska agencija Patria.

Uspjehu "Zlatne džezve" na američkom tržištu doprinijela je prodaja u "etno shopovima". Kafa se zatim 2013. našla na policama američkog "Walmarta", najvećeg lanaca trgovina na svijetu, nakon čega je uvrštena i u ponudu "Amazona", najveće svjetske internet trgovine.

Armin Hodžić, rukovodilac prodaje i marketinga "Vispaka" rekao je da su "Zlatnu džezvu" u SAD-u tražili najprije ljudi porijeklom sa naših prostora. Vremenom je "Zlatna džezva" kao sinonim za bosansku kafu postala zanimljiva mnogim Amerikancima, a najveće svjetske medijske kuće kao što su CNN i BBC predstavile su posebnost i užitak bosanske kafe kao nešto što se obavezno mora probati.

- Nekoliko američkih medija najavili su da će početkom 2016. ponovno snimati reportaže o bosanskoj kafi – rekao je Hodžić.

U cjelokupnom izvozu Zlatne džezve i dalje najznačajnije mjesto ima tržište SAD-a. Prave bosanske kafe poslije Bosne i Hercegovine najviše se popije u SAD-u, a potom u Hrvatskoj, zatim Sloveniji, Švedskoj, Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj..., piše NAP.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.