NavMenu

Manje oranica pod pšenicom ove jeseni u Srpskoj

Izvor: Glas Srpske Subota, 26.09.2015. 14:41
Komentari
Podeli

Ratari iz Srpske zbog suše i nemogućnosti prodaje za ovu jesen najavljuju zasijavanje pšenice na oko 5.000 hektara manje nego lani. Dok su prošle godine poljoprivrednicima najviše glavobolja zadale poplave koje su natopile zemlju i tako uništile veliki dio usjeva pod ovom žitaricom, ove godine ne ide im naruku suva zemlja.

- Problem je i to što poljoprivrednici nemaju kome da prodaju pšenicu, jer je domaći mlinari i pekari slabo otkupljuju - rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednika i mljekara RS Vladimir Usorac. Prema njegovim riječima, u Srpskoj je prošle jeseni zasijano oko 20.000 hektara pšenice, a ove je planirano zasijavanje oko 15.000 hektara.

Iz Vlade RS saopšteno je da će podsticaj za proizvodnju merkantilne pšenice za rod 2016. iznositi 250 KM po hektaru, a premija za proizvedenu i prodatu pšenicu pet feninga po kilogramu.

- Podsticaji i premija su isti kao i do sada i ne znače nam mnogo. Da bismo dobili premiju, robu moramo prodati, a nemamo kome - istakao je Usorac i dodao da će troškovi sjetve i ove godine biti visoki te zbog toga očekuju kraće brazde.

S druge strane, poljoprivrednici iz Semberije kažu da će im svaka pomoć Vlade RS i resornog ministarstva dobro doći.

- Koliki god da su iznosi podsticaja i premije, te kada god budu isplaćeni, to je dobra pomoć - smatra predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije Ljubo Maletić.

Ratari iz Semberije, uprkos nepovoljnim vremenskim uslovima koji su ih do sada pratili, planiraju i do 20% više usjeva pšenice nego prošle godine.

- Kukuruz je zbog suše konstantno stradao u posljednjih nekoliko godina i zbog toga sada poljoprivrednici odlučuju da siju pšenicu - navodi Maletić.

Kada su u pitanju ostale kulture, mnoga domaćinstva u RS ove jeseni planiraju da zasiju mnogo više graška, raznih trava i drugih ozimih kultura za ishranu stoke, nego lani.

Predsjednik Vlade RS Željka Cvijanović kazala je u petak da će Vlada RS nastojati da do kraja kalendarske godine isplati što više podsticaja za poljoprivredu za 2015. godinu.

- Nije neuobičajeno da se podsticaji za poljoprivredu isplaćuju u narednoj godini za prethodnu. To se dešavalo i kad smo imali mnogo boljih godina, a posljednje godine su krizne - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da će Vlada nastojati da sve planirane podsticaje isplati do kraja finansijske godine, odnosno do kraja februara sljedeće godine.

Poplave

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić je podsjetio da je Ministarstvo poljoprivrede tokom posljednje tri godine zabilježilo štetu u poljoprivredi veću od 300 mil KM, a samo šteta od prošlogodišnjih poplava iznosila je oko 60 mil KM.

Za njenu sanaciju Vlada RS i resorno ministarstvo obezbijedili su oko 44 mil KM.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.