NavMenu

Rekonstruisano 25 kilometara kanala u Bijeljini - Investcija od 2,4 mil KM

Izvor: eKapija Nedjelja, 27.09.2015. 20:06
Komentari
Podeli

IlustracijaIlustracija
Bijeljini je u petak (25. septembra 2015. godine) ozvaničen završetak radova na uređenju 25 kilometara kanalske mreže, za šta je Vlada Republike Srpske obezbijedila 2,4 mil KM. U ove projekte uloženo je 900.000 KM iz Fonda solidarnosti, a ostatak iz kredita Evropske investicione banke (EIB).

Direktor Javne ustanove "Vode Srpske" Dragan Anđelić je, nakon obilaska uređenih kanala u Semberiji, istakao važnost budućeg kvalitetnog održavanja kanalske mreže, nasipa i crpnih stanica, u čiju su rekonstrukciju i uređenje uložena ogromna sredstva.

- U narednom periodu planirano je uređenje dijela kanala Dašnica koji prolazi kroz Bijeljinu. Projekat je urađen i kandidovan za program koji se finansira iz sredstava EIB, a njegova predračunska vrijednost je 5 mil KM - rekao je Anđelić novinarima.

On je naveo da se na području Semberije planira spajanje kanala Selište i Stara Dašnica, čija je vrijednost 900.000 KM, kao i rješavanje uskih grla na kanalskoj mreži. Ovi projekti mogli bi biti završeni do kraja naredne godine.

Pomoćnik direktora "Voda Srpske" Slaviša Savić rekao je novinarima da su kanali Janjica, Dašnica i Glavni obodni kanal očišćeni, rekonstruisani, prošireni i sa uređenim nasipima.

Prema njegovim riječima, ovi kanali su samo segment šireg hidromeliracionog sistema u Semberiji koji u periodu visokog vodostaja služi za prikupljanje viška vode i njeno odvođenje - gravitaciono ili pomoću pumpnih stanica u rijeku Savu.

U periodu niskog vodostaja znatan dio ovih kanala služi za navodnjavanje, a voda se iz rijeke Drine u njih uvodi gravitaciono.

- Sistem je veoma složen, gradi se više decenija i nije potpuno završen, ali očekujemo da će biti obezbijeđena sredstva da se taj hidromeliracioni sistem kompletira kako bi mogao uspješno da obavlja i funkciju navodnjavanja, kao što sada obavlja funkciju odvodnjavanja - rekao je Savić.

Načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku i civilnu zaštitu u Bijeljini Slaviša Savić podsjetio je da je prošle godine urbani dio grada poplavljen vodom iz Majevičkog obodnog kanala koji je sada uređen.

U ime izvođača radova, tehnički rukovodilac preduzeća "Bijeljina put" Jovan Tadić je precizirao da je kanal Janjica uređen na 5,7 kilometara dužine sa pet pločastih betonskih propusta i deset kaskada za umirenje vode.

Prema njegovim riječima, tokom pročišćavanja kanala na dužini od jednog kilometra izvađeno je oko sto hiljada kubika zemlje, prenosi "Pan radio".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

23.04.2024.  |  Vijesti

5 zabavnih načina za farbanje uskršnjih jaja

23.04.2024.  |  Vijesti

21.04.2024.  |  Agro

Za ovu biljku se vjeruje da donosi blagostanje i sreću

21.04.2024.  |  Agro

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.