Izvor: eKapija | Petak, 25.09.2015.| 16:05
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlada Zapadno-hercegovačke županije se zadužuje 6 mil KM

U Širokom Brijegu održana je sjednica Vlade Zapadno-hercegovačke županije na kojoj jednoglasno je usvojen prijedlog Odluke o pokretanju procedure za kreditno zaduženje županije. Radi se o dugoročnom zaduženju od 6 mil KM kod domaćih komercijalnih banaka.

Ovo zaduženje županijska vlast je već planirala u proračunu za ovu godinu. Usmjerit će se na saniranje dugova iz prethodnih godina.

Prema riječima ministra financija ZHŽ-a Tonija Kraljevića, zaduženje u visini od 6 mil KM utvrđeno je proračunom ZHŽ-a za 2015. godina, kao i Zakonom o izvršavanju proračuna ZHŽ-a za ovu godinu. Kraljević naglašava kako će sredstva od ovog kredita biti utrošena isključivo na reguliranje obveza iz prethodnih godina.

- Ovim sredstvima ćemo prvenstveno nastojati regulirati dio obveza koje imamo prema Federalnom zavodu MIO, s kojim smo početkom godine postigli dogovor, te se na neki način obvezali da ćemo u što kraćem roku nastojati izmiriti određen dio duga - kazao je Kraljević.

Podsjetimo, godinama se, zbog nedostatka sredstava u ZH županiji nisu redovito uplaćivali doprinosi na plaće proračunskim korisnicima nego se to radilo pojedinačno, kad određena osoba stekne uvjete za mirovine. Ovakav način rada rezultirao je dugom većim od 21 mil KM. Praksa pojedinačne uplate doprinosa prestala je imenovanjem nove Vlade u veljači, odnosno dogovorom direktora Federalnog zavoda MIO Zijada Krnjića i premijera ZHŽ-a Zdenka Ćosića da se doprinosi ubuduće uplaćuju redovito, te da se svaki mjesec sanira dio duga iz prethodnih godina, objavio je ABCportal.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.