NavMenu

Za nabavku mazuta banjolučkoj "Toplani" 7,8 mil KM

Izvor: Glas Srpske Petak, 25.09.2015. 14:21
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Grad Banja Luka će dati garancije "Toplani" da se kreditno zaduži 7,8 mil KM kako bi tim novcem platila zaostale obaveze i nabavila mazut za novu grijnu sezonu. Takvu odluku donijeli su odbornici Skupštine grada na jučerašnjem zasjedanju.

Direktor "Toplane" Mićo Milovanović rekao je da ovo komunalno preduzeće ima dovoljne količine mazuta da može normalno započeti sezonu grijanja.

- Ovim novcem, kroz izmirivanje zaostalih obaveza, biće stvoreni uslovi za nabavku dovoljnih količina mazuta za novu sezonu. U zavisnosti od temperatura vazduha, naša je procjena da bi te količine bile dovoljne do kraja januara iduće godine - naveo je Milovanović.

Dodao je da akumulirani gubitak "Toplane" iznosi 77 mil KM.

- Iako je stepen naplativosti 85%, dugovanja potrošača prema "Toplani" su 30 mil KM i podnijeli smo oko 30.000 tužbi - kazao je Milovanović.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović je rekao da će "Toplana" novim kreditom nabaviti mazut.

- Problemom nabavke mazuta ćemo se sigurno morati pozabaviti i početkom iduće godine kako bismo uspješno završili grijnu sezonu - rekao je Gavranović.


Dodao je da su u prethodne tri godine ostvarene uštede u poslovanju "Toplane" od 16 mil KM, ali da to nije ni blizu dovoljno da se sistem stabilizuje.

Kazao je da je grad do sada bio garant "Toplani" za kredit od 28 mil KM, od kojeg je otplaćeno 9,5 mil KM.

- Sve opcije za spas "Toplane" smo razmotrili, uključujući i stečaj, koji nije rješenje jer bi došlo do kolapsa u gradu. Činimo sve da promijenimo trenutno stanje. Prošle godine smo napravili dvije mini-kotlovnice, a s obzirom na finansijske probleme grada i "Toplane", to je bila ogromna investicija koja je dala dobre rezultate - naveo je Gavranović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.