NavMenu

Ušteda do 10.000 KM - Kako je "IEE Toplana Gradiška" postala primjer dobre prakse u korišćenju biomase

Izvor: Dnevni avaz Četvrtak, 24.09.2015. 15:39
Komentari
Podeli
(Foto: facebook.com/IEE-doo-Banja-Luka)
Predstavnici općina i toplana Priboj, Prijepolje, Novi Pazar, Bajina Bašta i Bečej, generalne direkcije "Srbija šume" i šumskih gazdinstava iz Kruševca, Loznice i Prijepolja, te organizacije GIZ Srbija posjetili su IEE Toplanu u Gradišci. Tako su se lično uvjerili u održivo korištenje biomase kao energenta za toplifikaciju.

Predsjednik Skupštine općine Priboj Saša Vasilić, rekao je da njihova toplana koristi mazut za zagrijavanje, te da planira prelazak na drvnu biomasu.

- Ova toplana odličan je primjer kako svi u regionu mogu da riješe problem prelaska toplana s mazuta na biomasu, mnogo jeftinije nego u razvijenim evropskim zemljema. U Priboj su dolazili investitori i proizvođači kotlova iz Njemačke, Austrije i Finske i cijena njihovih postrojenja je dva do tri puta skuplja - naglasio je Vasilić.

Predstavnik njemačke organizacije GIZ Srbija Milan Zelović, rekao je da je za njihov program za razvoj bioeneregije veoma bitno da u regionu postoji jedan ovakav projekt.


Direktor IEE Toplane Dragiša Zečević, istakao je da je ova posjeta i zainteresovanost za projekat toplane na biomasu još jedan dokaz uspješnosti sistema toplifikacije u Gradišci.

Ekološki efekti


- Svakog dana kada rade kotlovi, zavisno od vanjskih temperature, samo zbog toga što ne koristimo mazut uštedimo 5.000 do 10.000 KM. To je najbolji pokazatelj održivosti ovog projekta, a o ekološkim efektima se može napraviti kompletna studija - rekao je Zečević.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

17.04.2024.  |  Vijesti

19.04.2024.  |  Agro, Finansije

Berza za selidbu pčela od sada i u Beču

19.04.2024.  |  Agro, Finansije

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.