Izvor: Klix | Četvrtak, 24.09.2015.| 09:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Općina Centar finansira osnivanje i razvoj biznisa mladih

(Foto: Andresr/shutterstock.com)
Općina Centar Sarajevo objavila je javni poziv za finansiranje i sufinansiranje najboljih poslovnih projekata sredstvima budžeta Općine Centar Sarajevo namijenjenih razvoju preduzetništva i zapošljavanju mladih. Javni poziv će biti otvoren narednih 60 dana.

Tim povodom, Komisija Općinskog vijeća za mlade istog dana u prostorijama Općine Centar organizovala je informativni sastanak gdje su zainteresovani dobili potrebne informacije vezane za dodjelu općinskih bespovratnih sredstava za pokretanje vlastitog biznisa. U budžetu Općine Centar za 2015. godinu za ovu namjenu planirano je 50.000 KM.

Amer Kapo, predsjednik Komisije za mlade Općine Centar je objasnio da mladi do 35 godina starosti, sa prebivalištem na području općine Centar najmanje posljednje tri godine i koji se nalaze na evidenciji JU Zavoda za zapošljavanje Kantona Sarajevo imaju pravo da se prijave na objavljeni javni poziv.

- Pokretanjem ove ideje želimo mladima iz Centra pomoći u zapošljavanju kroz osnivanje vlastitog biznisa. Mladi mogu registrovati različite djelatnosti i Općina Centar će kroz ovaj projekat finansirati troškove sredstava za rad, troškove zakupa poslovnog prostora, naknade za doprinose te ostale troškove. Tokom usvajanja narednih budžeta Općine Centar trudit ćemo se da se sadašnji odobreni iznos za ovu namjenu znatno uveća. Želimo da dočekamo da ovako pokrenuti mali biznisi uz pomoć Općine Centar prerastu u velike kompanije - naveo je Kapo.

Naida Kantardžić koja je prisustvovala konsultacijama kazala je da za sada nema neku konkretnu ideju o pokretanju vlastitog biznisa, ali da je jako zainteresovana da pokrene posao nakon što se informiše o ovom projektu, dok Igor Ostović ima već pokrenut posao restauracije starog namještaja i došao je da se informiše da li je moguće putem ovog projekta moguće unapređenje već pokrenutog posla uz finansijska sredstva Općine Centar.

Ovom prilikom je najavljeno da će tokom narednog perioda biti organizovana predavanja na temu kako napraviti dobar biznis plan te certificirani kursevi stranih jezika za nezaposlene mlade osobe. Aktuelna odluka predviđa samo finansijsku pomoć kod pokretanja biznisa dok je u narednim dopunama ovog dokumenta planirano da se uvrsti i podrška Općine Centar u razvoju biznisa kojeg su pokrenule mlade osobe.

Sve pristigle biznis planove će pregledati posebno formirana komisija u kojoj su poduzetnici i univerzitetski profesori koja će pozvati autore najboljih planova na javnu prezentaciju, nakon čega će biti donesena odluka koji projekti će biti finansirani sredstvima Općine Centar, od čega najveći pojedinačni odobreni iznos može biti do 15.000 KM.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.