NavMenu

Kamen iz Jablanice na glavnim beogradskim ulicama

Izvor: Novosti Srijeda, 23.09.2015. 08:54
Komentari
Podeli
(Knez Mihailova ulica) Radovi na formiranju nove pješačke zone u Ulici Vuka Karadžića u Beogradu uveliko su u toku, pa se čini da će rok za završetak, koji se bliži, biti ispoštovan. Uporedo sa ovom obnovom, radnici "Beograd puta" zasukali su rukave i polako mijenjaju oštećene ploče na glavnom gradskom korzou u Knez Mihailovoj ulici. Jedan od rezultata obje rekonstrukcije nesumnjivo će se poklopiti - ulice će biti popločane jablaničkim kamenom.

Kamene ploče namijenjene obnovi korzoa stigle su u prestonicu iz malog hercegovačkog grada Jablanice. Dokaz da je uvoz baš ove vrste bila dobra odluka, svakako je glavna ulica Beograda. Naime, jablanički gabro, kojim je prije više od dvadeset godina popločano centralno šetalište, i dalje odoljeva zubu vremena. Imajući to na umu, čelnici Beograda donijeli su odluku da i Knez i okolne ulice budu pokrivene istim.

- Ulica Vuka Karadžića, na kojoj se trenutno vrijedno radi, ubrzo će postati pješačka, imaće drvored i biće popločana jablaničkim kamenom kao i čitava glavna ulica - najavio je nedavno gradski arhitekta Milutin Folić.


Neuništvi jablanički kamen

Zgrada Ujedinjenih nacija, Spomenik neznanom junaku, hotel "Hajat", Njegošev mauzolej na Lovćenu i Bečka opera samo su neke od građevina sazidanih kamenom iz Jablanice. Svjetski umjetnik Ivan Meštrović svojevremeno je za ovaj granit rekao da je "neuništiv, vječan i trajniji od bazaltnih spomenika i egipatskih piramida".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.