Izvor: Novosti | Srijeda, 23.09.2015.| 08:54
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kamen iz Jablanice na glavnim beogradskim ulicama

Knez Mihailova ulica
Radovi na formiranju nove pješačke zone u Ulici Vuka Karadžića u Beogradu uveliko su u toku, pa se čini da će rok za završetak, koji se bliži, biti ispoštovan. Uporedo sa ovom obnovom, radnici "Beograd puta" zasukali su rukave i polako mijenjaju oštećene ploče na glavnom gradskom korzou u Knez Mihailovoj ulici. Jedan od rezultata obje rekonstrukcije nesumnjivo će se poklopiti - ulice će biti popločane jablaničkim kamenom.

Kamene ploče namijenjene obnovi korzoa stigle su u prestonicu iz malog hercegovačkog grada Jablanice. Dokaz da je uvoz baš ove vrste bila dobra odluka, svakako je glavna ulica Beograda. Naime, jablanički gabro, kojim je prije više od dvadeset godina popločano centralno šetalište, i dalje odoljeva zubu vremena. Imajući to na umu, čelnici Beograda donijeli su odluku da i Knez i okolne ulice budu pokrivene istim.

- Ulica Vuka Karadžića, na kojoj se trenutno vrijedno radi, ubrzo će postati pješačka, imaće drvored i biće popločana jablaničkim kamenom kao i čitava glavna ulica - najavio je nedavno gradski arhitekta Milutin Folić.

Neuništvi jablanički kamen

Zgrada Ujedinjenih nacija, Spomenik neznanom junaku, hotel "Hajat", Njegošev mauzolej na Lovćenu i Bečka opera samo su neke od građevina sazidanih kamenom iz Jablanice. Svjetski umjetnik Ivan Meštrović svojevremeno je za ovaj granit rekao da je "neuništiv, vječan i trajniji od bazaltnih spomenika i egipatskih piramida".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.