Izvor: biznis.ba | Utorak, 22.09.2015.| 15:32
Izdvojite članak Odštampajte vijest

EFEKT mreža ponovo traži hitno usvajanje zakona o energetskoj efikasnosti

Predstavnici Centra za razvoj i podršku (CRP) i EFEKT mreže za okolišno prihvatljivu energiju danas su na konferenciji za novinare u Sarajevu upozorili da nam prijeti kolaps politike energetske efikasnosti i sankcije Energetske zajednice.

Članovi EFEKT mreže-certificirani savjetnik za energetsku efikasnost Ervin Đember i koordinator projketa Amir Zahirović kazali su da je prošlo deset godina od ratificiranja Sporazuma o uspostavljanju energetske zajednice, a još nije počeo proces definiranja i ostvarivanja ciljeva održivog energetskog razvoja.

- Još ne postoji strategija energetske efikasnosti Federacije BiH, zakon o energetskoj efikasnosti godinama čeka usvajanje, ne postoji agencija za energetsku efikasnost, niti akcioni planovi energetske efikasnosti FBiH, kantona, niti opština - kazao je Đember.

Najvažniji dokument bez kojeg daljnja planiranja i bilo koje druge aktivnosti nemaju smisla, kako je naglasio, jeste zakon o energetskoj efikasnosti koji je u proceduri u Parlamentu FBiH, a bez čijeg usvajanja nema ni efikasnog sistema energetske efikasnosti, niti dostupnih fondova za daljnji razvoj.

Ovako neuređeno stanje, upozorili su članovi EFEKT mreže, idealno je tlo za "lov u mutnom" i korupciju. Smatraju da usvajanje zakona više nije tehničko, nego isključivo političko pitanje.

Zahirović je dodao da energetska efikasnost za građane znači smanjenje troškova, mogućnost zapošljavanja, angažman domaćih firmi, te spriječava odliv novca iz BiH.

CRP već četiri godine gradi EFEKT mrežu za okolišno privatljivu energiju koja uključuje više od 80 stručnjaka iz raznih oblasti direktno vezanih za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije.

Članovi EFEKT mreže smatraju da je najefikasniji mehanizam održivog energetskog razvoja sistemsko povećanje institucionalne i planske primjene obnovljivih izvora energije i povećanje energetske efikasnosti i to postupnim smanjenjem korištenja fosilnih goriva.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.