Izvor: eKapija | Utorak, 22.09.2015.| 12:52
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Foči izvedena prva operacija prišivanja šake u RS

(Foto: shutterstock.com )
Operacija prišivanja odsječene šake Aleksandru Radoviću (23) iz Rogatice, koju je prije 13 dana izveo tim ljekara Univerzitetske bolnice Foča, prva je uspješna replantacija šake u Republici Srpskoj, tvrde u ovoj ustanovi. Mladom Rogatičaninu šaku je odsjekla mašina za obradu drveta, a zahvaljujući brzom transportu i brzoj i stručnoj reakciji fočanskih ljekara, ruka je spašena, prenosi portal Foca-24.info.

- Bio je to radni dan, kao i svaki drugi, radio sam sa cirkularom, trenutak nepažnje i krv je bila svuda oko mene. Vidio sam pola svoje šake na podu, to je bilo neko polusvejsno stanje. Kolege su mi pritekle u pomoć, kolima hitne pomoći sam prebačen ovdje u Foču - priča Radović, koji već može da pomiče mali prst na prišivenoj ruci.

U fočanskoj bolnici kažu da je 13 dana dovoljno da se može tvrditi da je operacija bila uspješna.

- Vaskularni status ove šake je odličan i mi nakon 13 dana možemo biti prezadovoljni i ova institucija i Republika Srpska da se ovakav komplikovan mikrohirurški zahvat može uraditi u ovako maloj ustanovi - rekao je načelnik Odjeljenja za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Univerzitetske bolnice Foča Dražan Erić, koji je vodio operaciju.

Erić je prije pet godina uradio prvu replantaciju prsta u Republici Srpskoj, ali za ovaj mikrohirurški zahvat kaže da je daleko složeniji, jer je potrebno spojiti mnogo više krvnih sudova promjera manjeg od jednog milimetra.

- Šaka je odsječena u visini centralnog dijela dlana, to je u suštini najteži nivo za replantaciju, jer morate da napravite dobre anastomoze malih krvnih sudova, arterijskih i venskih da bi šaka cirkularno profunkcionisala. Postoperativni tok je dosta dobar - kaže Erić, koji je plastičnu hirurgiju učio od pokojnog profesora Boriše Starovića i čuvenih hirurga Milomira Ninkovića iz Minhena i Nebojše Rajačića, koji trenutno radi u Kuvajtu.

On je dodao da je uspjeh ljekara iz Foče još veći, imajući u vidu da bolnica u Foči nije veliki klinički centar, gdje postoje posebni timovi za ovu vrstu operacija. Jedan od presudnih faktora za preživljavanje replantiranog dijela tijela je vrijeme koje protekne od povrede do spajanja, a pacijent je imao sreću da je za sat i po prebačen iz Rogatice u Foču.

- Imali smo sreću da smo svi bili tu, tako da smo uspjeli odmah da krenemo sa operativnim zahvatom i da za tri do četiri sata napravimo ovaj vid replantacije, što je dosta brzo za neuigran tim jer nemamo često ove zahvate - objašnjava Erić, sa kojim su operaciju zajedno izveli ortoped Maksim Kovačević i anesteziolog Milivoje Dostić.

Pacijent će kući za dva dana, a već za dva mjeseca ruka će biti potpuno oporavljena, tvrde ljekari, prenosi portal Foca-24.info.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.