NavMenu

Udruženi privrednici i ubrzana administracija za dobre rezultate - Tešanjska "Pobjeda" nakon 23 godine obnovila partnerstvo sa "Mercedesom"

Izvor: eKapija Utorak, 22.09.2015. 15:44
Komentari
Podeli
Tešanj (Foto: Opcina-tesanj.ba)Tešanj
Tešanj se ubraja među one lokalne zajednice čiji su gospodarski rezultati vrijedni pažnje u BiH, ali istovremeno i u regionalnim okvirima. Države Europske unije najvažnija su tržišta za izvozno orijentirano tešanjsko gospodarstvo, čiji su proizvodi u prošloj godini završili u skoro 60 država svijeta, prenosi "Manager".

Nakon prošlogodišnjeg rasta izvoza, koji je iznosio oko 350 mil KM, pozitivni rezultati zabilježeni su i u ovoj godini. U ovom bosanskohercegovačkom gradiću se već pripremaju i za realizaciju novih poslovnih ugovora za inozemstvo u narednim godinama.

Nakon 23 godina pauze koja je nastala zbog rata u BiH tešanjska tvornica pumpi i prečistača "Pobjeda" ponovo je potpisala ugovor o direktnom partnerstvu sa poznatom njemačkom kompanijom "Mercedes".

Proizvodi iz ove tvornice su i poslije bosanskohercegovačkog rata korišteni u "Mercedesu", ali preko posredničke firme, dok je prva ugradnja krajnji domet proizvođača autodijelova. S druge strane, to znači i da se tešanjska "Pobjeda" vraća tamo gdje je bila još prije 40 godina.

- Tvornica "Pobjeda" je bila prva u BiH i u bivšoj Jugoslaviji koja je imala prvu ugradnju u "Mercedesu". To je također bio jedan kamionski program, stari neki kamioni koji su izumrli davno - kaže generalni direktor "Pobjede" Kasim Bejđakić.

Prvi u bivšoj SFRJ ugrađivali u "Mercedes"

Prije preuzimanja ugovornih obveza o isporukama pumpi za nove "Mercedes"-ove motore u narednim godinama, u tešanjskoj tvornici morali su biti ispunjeni i mnogi drugi uvjeti, tako da potpisivanje novog ugovora o prvoj ugradnji nije bila tek puka formalnost.

- Njih interesira i uređenje parkinga, ulaza u firmu, da ne kažem same fasade, o čistoći pogona da ne govorimo. Ono što "Pobjeda" ima vec dugi niz godina, to je pored ISO 9001 sistema kvaliteta, je i sistem okolinskog upravljanja ISO 14001, znači, gdje mi 12 godina dokazujemo da znamo upravljati otpadom i svim sirovinama koje ulaze u naš proces - objašnjava menadžer kvaliteta Šefket Turalić.

Devedeset i pet posto proizvoda iz pogona ove tvornice prodaje se u inozemstvu, odnosno u svim dijelovima svijeta osim na području Sjeverne Amerike.

Taj procent još je veći u tvornici za proizvodnju masivnog namještaja "Nord Ent" u Tešnju, koja je u holandskom vlasništvu. Čak 99% posto proizvoda iz njenih pogona prodaje se na svjetskom tržištu.

- Najistočnija trgovina koja prodaje naš namještaj se nalazi u Tokiju, a najzapadnija u Njujorku. Znači, sve između toga, na svakom kontinentu naš namještaj se prodaje. Trenutno opslužujemo 300 posredničkih trgovina koje prodaju naš namještaj, koji radimo po želji kupca - kaže direktor ove tvornice Nazif Hamzić.

Lekcija iz socijalizma

Njemačka je najvažnije tržište za izvozno orijentirano tešanjsko gospodarstvo. Na drugom i trećem mjestu su Italija i Slovenija. Vrijednost izvoza u 2014. iznosila je 350 mil KM i za blizu 40 milijuna izvoz je bio veći od uvoza, navodi direktor Agencije za razvoj Općine Tešanj Ismar Alagić.

- Mi u prva tri mjeseca ove godine nismo, recimo, izvozili na tržišta Danske, kao jedne od članica EU, a u drugih tri mjeseca smo ostvarili i taj izvoz. Tako da kažem da je to sigurno podatak vrijedan pažnje da od 28 sa 25 punopravnih članica EU tešanjsko gospodarstvo ostvaruje ekonomsku razmjenu - dodaje Alagić.


Poslovni rezultati u Tešnju, ipak, nisu slučajnost. Gospodarstvenici u ovom kraju su davno naučili vrlo bitnu lekciju, i to još u socijalizmu, objašnjava umirovljeni gospodarstvenik Husein Galijašević.

- Znači, nikad se nije čekalo da neko riješi problem. Samostalno u okruženju u kakvom živite, napravite najbolja rješenja. To su radili tešanjski poduzenici i prije ovog rata, a evo i poslije rata, te su napravili jedan iskorak koji vidimo oko sebe - ističe Galijašević.

A svojim rezultatima može se pohvalitii lokalna administracija koja je opet samo jedan točkić u mašineriji koja je doprinijela razvoju gospodarstva u ovom dijelu BiH.

- Kad je riječ o određenim dozvolama, suglasnostima, iz područja registracije obrta, gdje je zakonski rok 30 dana, tu se rokovi za pripadajuće postupke kreću između 5 i 8 dana. To govori da su rokovi rješavanja takvih vrsta predmeta u općinskoj administraciji u Tešnju najmanje četiri puta kraći od onog što je zakonom propisano - kao primjer navodi Ismar Alagić.

- Drugo, gospodarstvenici su se udružili, nema ljubomore, nema nekavih zlih stvari između ljudi, nego surađuju i prave rješenja. Tu je, naravno, obrazovanje, opet na linji udruženje gospodarstvenika, lokalna administracija, gospodarski subjekti. Gospodarstvenici su pravili profile radnika koje po našem obrazovnom sustavu ne možete dobiti, ali oni ih sada proizvode, prije nego što dođu u tvornicu. To puno znači za tvornice - kaže Husein Galijašević.

Značaj edukacije u Tešnju je prepoznat još prije 60-ak godina kada je tvornica "Pobjeda" napravila zaokret u svom poslovanju i umjesto šporeta na drva počela proizvoditi autodijelove sa kadrovima koje je tada sama školovala, prenio je "Manager".


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.