Izvor: Politika | Utorak, 22.09.2015.| 11:31
Izdvojite članak Odštampajte vijest

"Volkswagen" varao u SAD, prijeti mu globa od 18 mlrd USD

Jedan od vodećih svjetskih proizvođača automobila – njemački "Volkswagen" – juče je surovo kažnjen na berzi u Frankfurtu, nakon što je priznao da je godinama varao na američkom tržištu putničkih vozila na dizel gorivo. Akcije "Volkswagena" izgubile su petinu vrijednosti samo nekoliko sati nakon što je Martin Vinterkort, izvršni direktor auto-džina, izrazio žaljenje zbog izneverenog povjerenja mušterija i javnosti i obećao punu saradnju sa američkim pravosudnim organima. "Volkswagen" je, naime, od 2009. godine u vozila namijenjena američkom tržištu ugrađivao specijalni softver varalicu sa zadatkom da pri kontroli emisije izduvnih gasova prikaže i 40 puta niže vrijednosti od ostvarenih u redovnom saobraćaju.

"Volkswagenovu" ekološku prevaru objavila je u petak (18. septembra 2015. godine) američka Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) nakon zajedničke istrage sa Kalifornijskim vazduhoplovnim odborom. Ova agencija je obnarodovala manipulaciju "Volkswagena" pošto je testirala pet automobila. Njemački proizvođač je lane u Americi prodao oko 336.000 vozila.

- "Volkswagen" je ugrozio zdravlje javnosti, od njih smo očekivali nešto bolje - ocenila je Sintija Džajls, zamjenik upravnika EPA.

Berze procjenjuju da "Volkswagenu" prijeti zbirna kazna do 18 mlrd USD. Šteta zbog gubitka ugleda i proigranih izgleda za biznis na jednom od ključnih svjetskih tržišta još je nemjerljiva.

Vijest o "Volkswagenovoj" softverskoj eko-varalici objavljena je u jeku Međunarodnog sajma automobila u Frankfurtu i samo dan pošto je "General Motors" postigao vansudsko poravnanje sa američkim pravosuđem zbog prikrivanja tehničke greške na pojedinim njihovim vozilima zbog koje su najmanje 124 vozača poginula. Od 2001. godine pojedini vozači "General Motorsovih" modela "saturn ion" i "Chevrolet cobalt" prijavljivali su čudnu vezu između kontakta za paljenje motora i ponašanja "air-baga". Dešavalo se da usred vožnje kontakt za paljenje "izgubi vezu" sa motorom, da automobil zatim naglo stane, ali da "air-bag" ne iskače da zaštiti vozača. Nadležni u "General Motorsu" znali su za taj "propust" skoro dvije godine prije nego što su ga priznali u istrazi. Nakon dugih pregovora "General Motors" i američko pravosuđe postigli su vansudski dogovor o visini ukupne globe koja iznosi oko 1,5 mlrd USD. Zbog valjanog ponašanja predstavnika vodećeg američkog proizvođača automobila, nadležni sud SAD odustao je od krivičnog gonjenja bilo kog zvaničnika moćne firme.

U međuvremenu, američka Agencija za zaštitu čovjekove sredine je proteklog vikenda najavila mogućnost krivičnog gonjenja u slučaju "Volkswagen" i naložila povlačenje skoro pola miliona vozila prodatih u SAD na popravku o trošku proizvođača. Iz EPA su istovremeno ocjenili da su eko-frizirani "Volkswagenovi" automobili bezbjedni za vožnju, ali su zatražili da njemački proizvođač povuče reklamu koju masovno emituje u SAD.

U "Volkswagenovoj" reklami potencijalnim kupcima se grafički ističe da su "audi 3", "jetta", "passat", "golf" vozila koja koriste "čisti dizel", čime su prihvatljivija od "benzinaca" koje uglavnom nude američki proizvođači. Na američkom tržištu reklama se završava pitanjem: "Zar ne mislite da je vreme za nemačko inženjerstvo?"

"Volkswagen" je u nedelju već djelimično obustavio prodaju novih i polovnih vozila u SAD. Njemački automobilski gigant planirao je da nakon rekordne prodaje vozila u Americi 2012. i potonjeg pada tražnje, do 2018. godine udvostruči prodaju s one strane Atlantika. "Volkswagenovi" ambiciozni planovi na američkom tržištu djeluju sada neostvarivo, ocjenjuje agencija "Blumberg".

Zvanični Berlin zatražio je pouzdane informacije od "Volkswagena" o profilu prevare i eventualnoj umješanosti zvaničnika te firme čiji su većinski vlasnici porodica Porše i vlada njemačke pokrajine Donja Saksonija. Da li je softverska eko-varalica mogla biti ugrađena u stotine hiljada "Volkswagenovih" vozila namijenjenih američkom tržištu bez znanja Upravnog odbora firme? Dvadesetočlani Upravni odbor "Volkswagena" sastaje se u petak. Na dnevnom redu trebalo je da bude ustoličenje Martina Vinterkorta na poziciji izvršnog direktora, uprkos velikom protivljenju predstavnika porodice Porše u odboru.

Da li će Vinterkort podnijeti ostavku, kao što se juče pronosila vijest na berzama, za sada nije izvjesno.

- Otkriće će narušiti ugled "Volskwagena" i uništiti njegov mitski imidž njemačke firme koja se oslanja na pouzdano inženjerstvo, a ne na marketinške šarene laže prenijela je ocjenu profesora biznisa na Univerzitetu Mičigen Erika Gordona američka agencija Blumberg.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.