NavMenu

"Međunarodni aerodrom Sarajevo" gradi brzu izlaznu rulnicu - Vrijednost investicije 3,9 mil KM

Izvor: Dnevni avaz Nedjelja, 20.09.2015. 17:34
Komentari
Podeli

(Foto: Jaromir Chalabala/shutterstock.com)
"Međunarodni aerodrom Sarajevo" raspisao je javni poziv za gradnju projekta brze izlazne rulnice D, puta kojim se avioni kreću od uzletno-sletne staze do ulaza na platformu, a vrijednost ove investicije je 3,9 mil KM.

Kako je za "Avaz" pojasnio Ivica Veličan, direktor "Međunarodnog aerodroma Sarajevo", ovaj projekt uveliko će doprinijeti povećanju kvaliteta saobraćanja.

- Osnovni zadatak rulnice, na ovom i na drugim aerodromima, jeste da poveća broj operacija. Znači, da poveća broj aviona koji mogu sletjeti i uzletjeti u jednom satu. Na primjer, ako smo do sada imali osam mogućih polijetanja i slijetanja u jednom satu, ova brza izlazna rulnica može to povećati, recimo za 30%, što će naš aerodrom staviti uz rame sa svjetskim aerodromima – kaže Veličan.

Autor projekta je IPSA institut Sarajevo.

Na javni poziv mogu se javiti samo stranke u postupku izdavanja odobrenja za građenje interne aerodromske infrastrukture. Stranke u postupku mogu uvid u Glavni projekt izvršiti u prostorijama Federalnog ministarstva prostornog uređenja u roku od 15 dana – podsjetio je Veličan.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.