Izvor: eKapija | Četvrtak, 17.09.2015.| 13:06
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Mijenja se model obračuna naknada zaposlenima u institucijama u BiH

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na jučerašnjoj sjednici po hitnom postupku usvojio Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, prenosi RTV "Slon".

Vijeće ministara BiH je, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, utvrdilo prijedlog ovog zakona kojim se stvara osnova za koncipiranje drugačijeg modela obračuna naknade prijevoza na posao i prijevoza s posla zaposlenim u institucijama BiH.

Ova izmjena će poslužiti kao osnova za izradu novog podzakonskog akta kojim se regulira način i postupak ostvarivanja prava na predmetnu naknadu.

Usvojen je i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, koji je predložio poslanik Damir Arnaut.

Predloženi zakon predviđa da zaposleni u institucijama BiH "nemaju pravo na naknadu za rad u upravnim odborima, nadzornim i drugim radnim tijelima koji obavljaju tokom radnog vremena".

Kako se navodi u obrazloženju, donošenjem ovog zakona u potpunosti bi se onemogućila isplata naknada bilo kom zaposlenom u bilo kojoj instituciji BiH, uključujući izabrane i imenovane osobe koje su u radnom odnosu u tim institucijama, za rad u upravnim odborima, nadzornim i drugim radnim tijelima tokom radnog vremena, prenosi RTV "Slon".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.