Izvor: eKapija | Utorak, 15.09.2015.| 13:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Softver kompanije "Hitachi" pomaže u donošenju odluka

(Foto: Robert Lucian Crusitu/shutterstock.com)
Kompanija "Hitachi" predstavila je vlastiti AI softver koji će pojedincima, kompanijama i organizacija olakšati donošenje određenih odluka. Softver na engleskom, a uskoro i na japanskom jeziku pomoći će u vezi donošenja odluka iznošenjem svih pozitivnih i negativnih aspekata pojedine situacije koju obrađuje.

Prototip softvera bavio se pitanjem treba li postojeća zabrana otvaranja kazina na području Japana da ostane na snazi. Kao pozitivne aspekte zabrane otvaranja kazina program ističe spriječavanje rasta broja zavisnika od kockanja i smanjene nivoa kriminala. S druge strane, program ističe kako bi se ukidanjem zabrane dobila nova slobodna radna mjesta i postigao ekonomski rast.

Što se tiče načela rada samog programa, na navedenom primjeru zabrane otvaranja kazina program je na početku za 60 sekundi prikupio 9,7 miliona članka na engleskom jeziku koji se bave tom temom. Potom se izvršilo identificiranje dijelova teksta koji navode razloge i dokaze za ili protiv ukidanja zabrane otvaranja kazina. Tako prikupljene informacije, odnosno razlozi za i protiv razvrstavaju se i predstavljaju korisniku u zvučnom obliku.

Ovaj program može imati široku primjenu. Na primjer, može poslužiti ljekarima u određivanju je li potrebno nad pacijentom izvesti određenu operaciju ili ne. Takođe može pomoći u odluci da li je potrebno zamijeniti određenu komponentu na mašini na osnovi informacija o komponenti dobijenih skeniranjem senzorima i na osnovu podataka dobijenih tokom proteklih redovnih ciklusa servisiranja, piše "bug.hr".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.