Izvor: Netokracija | Utorak, 15.09.2015.| 13:34
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Da li je za uspješan startup potreban samo laptop i ideja od milion dolara?

Daleko od toga da je za pokretanje online biznisa potreban samo kompjuter i dobra poslovna ideja. Da biste u današnje vrijeme doprli do prezasićenog korisnika, potrebno je mnogo više od toga.

Često se u "mainstream" medijima može pročitati banalizovani primjer kako je neko uspio uz pomoć laptopa i ideje, uz obrazloženje da za razliku od offline biznisa, za online biznis ne treba značajan osnivački kapital, već samo pamet.

Preduzetnik i startup "junkie" Boris Krstović, u komentaru za "Netokraciju" kaže da mi kao region u tehnološkom smislu kaskamo "5 godina za zapadnom Evropom, a 10 za SAD". Stoga je fraza o važnosti ideje za pokretanje internet biznisa u istoj srazmjeri zakasnela na ovom podneblju.

- Ne, internet biznis se ne može napraviti sa dva-tri laptopa, novcem za pice (kako se obično hiperboliše minimalno finansijsko ulaganje) i idejom od milion dolara – šta god to značilo. Barem ne više - navodi Krstović koji ima više od devet godina iskustva u pokretanju i upravljanju različitih proizvoda u mnogim industrijama i tehnologijama.

Kada su prije deset godina izgradili i plasirali Vivvo CMS, "bilo je mnogo teže napraviti kvalitetan softver nego pronaći kupce za njega. Danas je upravo obrnuto", kaže on. U to vrijeme je bilo moguće ostvariti globalni uspjeh sa dva laptopa iz spavaće sobe.

Šta se u međuvremenu promijenilo?

Developeri su sve promijenili iz korijena kada su počeli da razvijaju aplikacije "ne zato što su potrebne nekome ko je spreman da plati za njih (što je moj topli savjet ako krećete da gradite bilo šta) – već zato što mogu da ih naprave jer ih ne košta (skoro) ništa", objašnjava osnivač startupova ChurnBee, NewsCurve i Vivvo.

(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Posljednjih nekoliko godina je na tržištu došlo do potpunog zasićenja jednostavnijim servisima i aplikacijama.

Sa druge strane, povećao se nivo očekivanja korisnika. "Niko više nije impresioniran aplikacijom koja vas uloguje sa Facebook nalogom i prikaže koji klubovi oko vas imaju najbolji mohito, ili aplikacijom za vođenje kućnog budžeta. U današnjoj eri gdje postoje aplikacija za šta god vam padne na pamet je neophodno otići dalje od osnovne ideje da biste doprli do prezasićenih korisnika. Stotine novih aplikacija objavljenih dnevno na ProductHunt-u se bore za mrvicu pažnje potrebne da neko proba, usvoji (koristi), a na kraju i plati za vaš proizvod!

Ljestvica za ono što se preduzentničkim žargonom zove MVP (Minimum Viable Product) je sada postavljena jako visoko. Servisi, aplikacije i platforme koje uspijevaju doći do korisnika su plod vrlo pametno i brižljivo izvedene egzekucije, a ne novih i radikalnih ideja.

Glavni problem je kako doprijeti do korisnika

Krstović navodi primjer Slack – korporativni alat za komunikaciju. Da li mislite da bi ostvario eksponencijalni rast da su izbacili u prvoj verziji produkt koji može da kreira chat room i pošalje poruku korisniku? Naravno da ne, to nikog ne bi zanimalo. Uloženo je hiljade inženjer-sati da bi nešto što je u osnovi lijepo upakovani IRC stvorilo "wow" efekat kod korisnika, neophodan da bi se proizvod probio u masi postojećih rješenja.

Ukoliko pretpostavimo da je moguće razviti kvalitetan proizvod iz spavaće sobe sa dva laptopa, to više nije prepreka koju je potrebno savladati. Prepreka je doprijeti do korisnika.

- To je numero uno problem – groblje startupa – jer samo oni koji su pokušali znaju koliko je zapravo teško akvizitirati nove korisnike. A ovo će vam potvrditi i svaki osnivač i alumni Seedcamp-a, Eleven-a, HubRaum-a i ostalih akceleratora - naglašava on.

(Foto: Konstantin Chagin/shutterstock.com)
Puštati ljude da vjeruju u priču da vam je potreban samo internet, laptop i prostor u kojem ćete raditi je kao da kažemo preduzetniku da pri brzini od 80km/h udari u zid koji ne vidi. "Internet je postao mainstream. Kao i u offline svijetu – potrebno je više od volje i ideje da bi se posao razvio."

Ako nisu dovoljni laptopovi i garaže da bismo u današnjem svijetu uspjeli, šta je onda potrebno?

Za početak, Krstović navodi barem jednu od ove tri stvari:

1. Vrijeme (čitaj: godine)

Vučete za rukav, gradite inbound, hustlujete po Quori, šta god da je potrebno da biste po jednog, dva ili pet novih korisnika dnevno doveli da se kod vas registruju ili preuzmu proizvod. I tako naredne četiri godine.

2. Novac (i to mnogo novca)

Pod pretpostavkom da nemate u fioci milion dolara viška kojim ćete "založiti" peć zvanu Google/Facebook Ads (ili koji god plaćeni marketinški kanal), budite sigurni da vam nijedan VC pri zdravoj pameti neće dati da se zaigrate sa njegovih milion dolara dok mu prethodno kristalno jasno ne pokažete dovoljno dobru trakciju i/ili pozitivan ROI od postojećih marketinških kanala.

3. Sreća (u vidu kombinacije momentuma i tzv. tier #1 networka koji bi od vaše pahulje ubrzano napravio grudvu sposobnu da postane lavina). Sreću ili imate ili nemate.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.