Izvor: eKapija | Utorak, 15.09.2015.| 11:27
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zgrade na Alipašinom Polju dobijaju bolju energetsku efikasnost - Općina pokreće pilot projekat

(Foto: novigradsarajevo.ba)
Općina Novi Grad Sarajevo zajedno sa Ministarstvom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS kreću u realizaciju pilot projekta utopljavanja stambenih zgrada na Alipašinom Polju, saopšteno je na sajtu općine.

Tim povodom načelnik Semir Efendić i direktorica "Ekoteh" Jasminka Pindžo potpisali su juče sporazum o rekonstrukciji i redizajnu fasada stambenih zgrada u ulici Semira Frašte u B fazi Alipašinog Polja.

Potpisivanju su prisustvovali i ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Čedomir Lukić i Admir Džubur, direktor KJKP "Toplane".

- U programu Pokrenimo Novi Grad zajedno govorili smo o energetskoj efikasnosti i u proteklom periodu smo radili na tome, a kada je u pitanju Alipašino Polje zajedno sa Toplanama odabrali smo jedan objekat u ulici Semira Frašte, tačnije jednu lamelu od pet zgrada sa ukupno 344 stana. Objekat se nalazi u blizini Kulturnog centra "Kralj Fahd" i dosta je oštećen tokom ratnih dejstava, tako da ćemo kroz redizajn, zamjenom stolarije i utopljavanjem fasada uspjeti da saniramo i ta ratna oštećenja, ali i dobiti jedan referentan objekt. Zadovoljan sam da možemo krenuti u jedan ovakav projekat, koji je poprilično obiman. Toplane za ove zgrade imaju mjerenja o utrošku energije zadnjih pet godina tako da ćemo nakon utopljavanja moći da izmjerimo efekte projekta, odnosno uštede toplotne energije. To će nam biti putokaz za budućnost. Želja nam je da na ovaj način motiviramo domaće i međunarodne fondove, finansijske institucije, kao i građane zajedno sa upraviteljima da iniciraju i provode projekte energetske efikasnosti - kazao je načelnik Efendić.

Istakao je da je jedan od najboljih i najefikasnijih načina uštede energije je kroz projekte energetske efikasnosti. Ovim projektom postići će se ušteda toplotne energije, novca kojeg građani troše za plaćanje grijanja i smanjenje zagađenja zraka u glavnom gradu BiH.

Ministar Čedomir Lukić istakao je višestruki značaj ovog projekat kako za građane tako i za sam okoliš.

- Projekat je od svjetskog značaja, a Općina Novi Grad Sarajevo je prva i jedina općina koja je izdvojila sredstva za relizaciju ovog projekta. On ima za cilj uštedu energije, smanjenje zagađenja zraka i zaštitu okoliša, te obezbjeđenje ugodnog življenja našim građanima - naveo je Lukić, naglasivši da će se utopljavanjem ovih zgrada do 30 posto ostvariti uštede energije.

Prema riječima Admira Džubura, direktora "Toplana", firme koja je isporučilac toplotne energije u Sarajevu, Skupština Kantona Sarajevo usvojila je novi tarifni sistem, prema kojem će se obračuna toplotne energije vršiti na način da će se plaćanje grijanja vršiti u odnosu na potrošnju.

- Novi način obračuna toplotne energije primjenjivat će se od 1. januara 2016. godine. Cilj je da do 2020. godine imamo sve potrošače u Kantonu Sarajevo sa individulanim mjerilima i plaćanjem po potrošnji - naglasio je Džubur.

Općina Novi Grad je za prvu fazu ovog projekta izdvojila 500.000 KM, a resorno ministarstvo 700.000 KM. Sa ovim novcem će se moći uraditi pola posla, a sljedeće godine bit će izdvojena novčana sredstva za nastavak projekta utopljavanja planiranih zgrada.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.