NavMenu

Nema više točenja lož-ulja na pumpama u RS? - Izmjene i dopune Zakona o trgovini uskoro pred Parlamentom

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 15.09.2015. 11:22
Komentari
Podeli
(Foto: Ditty_about_summer/shutterstock.com)
Točenje lož-ulja na benzinskim pumpama, koje većinom završi u rezervoarima motornih vozila i mašina i tako budžet RS godišnje ošteti za više desetina miliona maraka, biće zabranjeno ukoliko Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trgovini RS prođe parlamentarnu proceduru.

"Nezavisne" su nedavno upozorile na ovaj problem, objavljujući da se na benzinskim pumpama u RS godišnje u prosjeku proda oko 160 miliona litara lož-ulja, od čega većina završi u rezervoarima motornih vozila i raznih mašina, čime RS biva zakinuta za višemilionske iznose. Naime, u cijenu lož-ulja, čije je točenje u vozila zakonom zabranjeno, nije ukalkulisana akciza za autoputeve od 0,15 KM i za puteve 0,10 KM, a imajući u vidu da većina prodatog lož-ulja na pumpama završi u rezervoarima vozila lako se dolazi do računice da država, odnosno dva javna preduzeća "Autoputevi RS" i "Putevi RS", gube i do 40 mil KM godišnje. Pored toga, stvara se i nelojalna konkurencija.

Međutim, sve ovo i nije bilo iznenađujuće imajući u vidu da zakon koji reguliše ovu oblast nije bio precizno definisan i otvarao je prostor za brojne manipulacije. Ipak, Vlada RS riješila je da stane u kraj ovoj negativnoj pojavi pa je ušla u proceduru izmjena i dopuna Zakona o trgovini, te usvojila nacrt ovog dokumenta, koji će razmatrati Narodna skupština RS.

Nacrtom ovog zakona propisani su dozvoljeni načini trgovine ulja za loženje ekstra lakog i lakog specijalnog, a koje se "može prometovati na benzinskim stanicama iz posebno utvrđenih poslovnih prostorija, rezervoara izdvojenih od mjesta predviđenog za snabdijevanje pogonskim motornim gorivom i iz posebno utvrđenih skladišnih poslovnih prostorija - rezervoara, ali isključivo dostavljanjem auto-cisternama obilježenim i specijalizovanim za tu namjenu na adresu kupca". Dakle, ovim je predviđeno da više nema točenja lož-ulja na pumpama, već isključivo uz dostavu cisternom. U obrazloženju ovog zakona navedeno je da je evidentan problem prekomjernog trošenja lož-ulja, naročito u ljetnom periodu, u kojem bi njegov promet i potrošnja, zbog prirode njegove namjene, morali da opadnu, iz čega proizlazi zaključak da se ulje za loženje koristi suprotno namjeni.

Osim toga, predloženim zakonom uvedena je obaveza trgovcima da vode evidenciju o prometovanim količinama lož-ulja, tačne podatke o isporukama kupcima, te svakodnevnu evidenciju o stanju zaliha u rezervoarima. Isto tako, definisano je da će resorni ministar u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona pravilnikom propisati uslove za obavljanje trgovine na malo lož-ulja, oblik i sadržaj evidencije o prometovanim količinama, stanju zaliha u rezervoarima, kao i oblik i sadržaj evidencije o kupcima i načinu dostavljanja evidencija Ministarstvu.


Propisana su i ovlaštenja inspektora u slučaju nezakonitog prometa lož-ulja, a koji je dužan donijeti rješenje o zabrani njegovog prometa. Takođe, definisana je i kaznena politika, pa će se privredno društvo koje krši zakon u ovom slučaju kazniti novčanom kaznom od 3.000 do 15.000 KM.

Milovan Bajić, direktor "Krajinapetrola" Banja Luka, rekao je da pozdravlja ove zakonske izmjene, kojima se zabranjuje prodaja lož-ulja direktno na benzinskim pumpama u RS.

- Postignut je određen napredak u odnosu na dosadašnje zakonsko rješenje - rekao je Bajić.

On je ponovio da će prodaja plavog dizela biti potpuno neefikasna, ukoliko se i dalje bude dozvoljavala prodaja lož-ulja na pumpama.

I iz "Nestro petrola", koji je lider u BiH za promet nafte i naftnih derivata, ranije su kazali da veliki broj konkurenata ne poštuje zakon i direktno čini štetu tržištu, jer je cijena u ovom slučaju primamljiva za kupce.

Prema njihovim riječima, potrošnja lož-ulja na tržištu je nesrazmjerno velika, ako se uzme u obzir da ga mali broj domaćinstava ili privrednih subjekata koristi kao energent za grijanje ili proces proizvodnje.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj

Otvoren pogon njemačke kompanije u Laktašima vrijedan 20 mil EUR - U proizvodnji dijelova za vozila zaposleno 600 ljudi

Novi proizvodni pogon kompanije Mahle Electric Drives Bosnia svečano je danas otvoren u Aleksandrovcu kod Laktaša, a vrijednost ove njemačke investicije je oko 20 mil EUR. Presjecanjem vrpce pogon su otvorili predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Nadzornog odbora grupe Mahle Hajnc Junker, te generalni direktor i direktor operacija poslovne jedinice elektronika

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.