NavMenu

Uspjeh malinara na području Maglaja - Italijani žele podići još 100 dunuma

Izvor: Dnevni avaz Ponedjeljak, 14.09.2015. 15:48
Komentari
Podeli
I u evropskim zemljama prepoznat je potencijal uzgoja maline na području Maglaja, prije svega u novošeherskom kraju.

U proljeće je realiziran pilot-projekt podizanja zasada maline sorte polka na 32 dunuma. Nevladina organizacija OXFAM iz Italije želi proširiti saradnju i spremna je pomoći podizanje novih malinjaka na 100 dunuma.

- I oni su to prepoznali kao najisplatljiviju poljoprivrednu proizvodnju. Namjera je da se kroz ovaj projekt smanji siromaštvo, naročito u ruralnim sredinama - kaže Salih Mujanović, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Kopice.

Navodi da su pozvali proizvođače i one koji imaju malo zemlje da se jave. Ne traže se nikakva ulaganja, jer polovinu sredstava za podizanje zasada snosi OXFAM, a drugu "Heko" iz Bugojna, koje se bavi otkupom. Proizvođači će kroz urod vratiti uloženo.

Sorta polka


U malinjacima je trenutno aktuelna berba sorte polka, koja traje do prvih mrazeva. Dnevno se firmi "Heko" preda od 300 do 350 kilograma.


Do sada je ubrano i predato skoro 80 tona maline.

- Pozivam sve da se okrenu ovoj poljoprivrednoj proizvodnji, da ne čekaju da im radno mjesto padne s neba. Od zasada maline na četiri dunuma mogu sami sebi kreirati radno mjesto i da imaju mjesečnu plaću od 1.000 KM - rekao je Mujanović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.