Izvor: Tanjug | Nedjelja, 13.09.2015.| 11:09
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zamrznuti pregovori o Turskom toku

(Foto: Reinhard Tiburzy/shutterstock.com)
Pregovori između Rusije i Turske o gradnji novog gasovoda između dvije zemlje su trenutno zamrznuti, usljed razlika po pitanju cijena uvoza ruskog gasa, izjavio je pomoćnik turskog ministra energetike, Sefa Sadik Ajtekin.

- Ne kažem da su dvije strane napustile pregovarački sto, već da su pregovori zamrznuti - prenijeli su turski mediji citirajući Ajtekina, koji je govorio na marginama jedne konferencije u Istanbulu, prenosi Frans pres.

Pregovori su, kako je rekao, naišli na zastoj, zbog preduslova koje je ruski gasni gigant "Gazprom" postavio kako bi Turska dobila željene niže cijene ruskog gasa.

- U ovom trenutku, primjetno je uzajamno nepovjerenje - izjavio je Ajtekin, dodajući da bi pregovori išli lakše ako bi Rusija pristala na smanjenje cijena gasa.

- Rusija je izgubila dosta vremena - ocijenio je on.

Kako navodi francuska agencija, planirano je da podmorsku dionicu Turskog toka čine četiri linije, a svaka bi imala kapacitet od 15,75 milijardi kubnih metara gasa.

Gasovod bi trebalo da prolazi rutom od 660 kilometara Južnog toka, dok bi u dužini od 250 kilometara bila izgrađena nova ruta ka evropskom dijelu Turske.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.