Izvor: eKapija | Nedjelja, 13.09.2015.| 13:05
Izdvojite članak Odštampajte vijest

BiH očekuje 3 mrld KM stranih investicija u naredne tri godine

(Foto: isak55/shutterstock.com)
Prethodne tri godine praćene su smanjenjem stranih investicija u Bosni i Hercegovini, te usporavanjem ekonomskog rasta. Sprovedeno je istraživanje da li će naredne tri godine biti drugačije, te koje investicije možemo očekivati u periodu od 2015. do 2018. godine, prenosi ABC portal.

Prema podacima Centralne banke BiH tokom 2014. zabilježeno je 740 mil KM što predstavlja rast od 66,3% više u odnosu na 2013. godinu. Gledajući pozitivni trend povećanja direktnih stranih ulaganja iz prošle godine, te jačanje ekonomskog rasta u zemlji i regiji, Direkcija za ekonomsko planiranje BiH (DEP) u dokumentu "Strateški okvir za BiH" predviđa da bi u 2015. investicije mogle dostići nivo između 880 i 940 mil KM. Ukoliko otpočne realizacija najavljenih energetskih projekata u "Termoelektrane-Toplane" Zenica ukupne vrijednosti 500 mil KM i TE "Ugljevik 3" ukupne vrijednosti od preko milijardu maraka investicije bi u ovoj godini mogle dostići i veći nivo.

Investicije 2016–2018.

Strane investicije u 2016. godini bi prema prognozama mogle iznositi od 980 mil na KM do 1,08 mlrd KM. Pored ulaganja u elektroenergetski sektor, značajnija strana sredstva bi mogla donijeti i ulaganja u autoputeve. U planu je izgradnja dijela autoputa na relaciji Doboj Jug–Žepče gdje bi se na bazi koncesije mogla osigurati potrebna sredstva u ukupnom iznosu od oko 380 mil EUR koja bi se sukcesivno u skladu sa izgradnjom dionica puta uplaćivala u narednom periodu, navodi DEP. Također je planirana izgradnja dijela autoputa Doboj–Vukosavlje gdje bi potrebna sredstva u iznosu oko 350 mil EUR bila obezbijeđena na principu javnog privatnog partnerstva.

Za 2017. godinu direktna strana ulaganja predviđaju se u iznosu od 940 mil KM do 1,04 mlrd KM. Pored nastavka ulaganja u elektroenergetske objekte i dionice autoputeva, kao interesantan i moguće izvodiv projekat pojavljuje se ulaganje u Tvornicu cementa Banovići ukupne vrijednosti oko 400 mil KM. Ako bi se prema planu na vrijeme pronašao strateški partner izgradnja bi bila završena do kraja 2017. godine odnosno početkom 2018. godine.

Direktna strana ulaganja u 2018. godini predviđena su u nešto nižem iznosu od 910 mil KM do 1,01 mlrd KM. Ulaganja u elektroenergetski sektor su do 310 mil KM uz nastavak ulaganja u izgradnju puteva. Do sada je potpisan sporazum Vlade RS i američke komanije NGP za istraživanje i izradu studije izvodljivosti hidropotencijala donjeg sliva rijeke Drine (HES Donja Drina sa hidroelektranama Kozluk, Drina 1, Drina 2 i Drina 3 ukupne instalirane snage 365 MW čija bi ukupna vrijednost investicije iznosila 1,3 mlrd EUR). Također, postoji mogućnost početka projekta izgradnje TE "Kakanj" Bloka 8.

(Foto: isak55/shutterstock.com)
Iz Agencije za promociju stranih investicija u BiH (FIPA) su za Faktor.ba naveli i da se očekuju reinvesticije kompanija koje već uspješno posluju u BiH kao što su "Meggle" mljekara, "Swisslion" Trebinje, "Sisecam soda Lukavac" (SSL) i "Holdina" Sarajevo.

Šta žele investitori

U okviru svojih redovnih aktivnosti FIPA realizira i program podrške postojećim investitorima. Adekvatan tretman i suradnja sa postojećim investitorima su veoma bitni jer globalni pokazatelji ukazuju da preko 60% novih investicija upravo generiraju već postojeći investitori, navodi FIPA.

Da bi se privukao značajniji broj investitora, potrebno je da se donesu zakonski propisi kojim se produžio rok za podnošenje PDV prijava i plaćanje PDV-a do 20. u mjesecu. Nužno je i da se ubrza postupak zaključivanja sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze i dohodak.

FIPA smatra i da je potrebno definirati projekte od strateškog značaja kroz izmjene Zakona o politici stranih ulaganja ili drugim propisom u skladu sa ustavnim i zakonskim nadležnostima. Primjena elektronskog potpisa je također potrebna i treba ubrzati implementaciju relevantnih zakona koji su u nadležnosti Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Paralelno s tim, važno je i usvojiti Strategiju za privlačenje stranih investicija u BiH što bi uz smanjenje korupcije dodatno povećalo strana ulaganja.

Strani investitori su kao jedan od problema navodili i radno zakonodavstvo koje uključuje i Zakon o radu. S obzirom na pozitivne reakcije domaćih poslodavaca i činjenicu da su odredbe Zakona usaglašene sa EU legislativom, očekivati je da će i reakcije stranih investitora biti pozitivne, navodi FIPA, prenosi ABC portal.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.