Izvor: Indikator | Petak, 11.09.2015.| 09:32
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Prihvaćeno zaduženje - Kredit od 100 mil EUR za poddionicu Počitelj-Zvirovići na Koridoru 5C

(Foto: ssguy/shutterstock.com)
Federalna vlada juče je prihvatila zaduženje Federacije BiH po Ugovoru o financiranju između Europske investicijske banke (EIB) i Bosne i Hercegovine za realizaciju Projekta Koridor 5C u iznosu od 100 mil EUR za JP "Autoceste FBiH" iz Mostara.

Ovaj novac namijenjen je za dionicu Počitelj-Bijača, poddionica Počitelj-Zvirovići, a odobren je Federaciji BiH uz rok od 25 godina i šestogodišnje grace razdoblje. Kredit će biti prenesen na "Autoceste FBiH".

Ujedno, Vlada FBiH je dala suglasnost za zaključivanje Supsidijarnog sporazuma između s BiH, kao i za zaključivanje i usaglašavanje odgovarajućeg Podugovora s "Autocestama FBiH" kojim će, u svrhu redovite otplate, biti definirati uslovi vraćanja sredstava.

Za potpisivanje Supsidijarnog sporazuma i Podugovora o kreditu Vlada je ovlatila federalnu ministricu financija.

Poddionica Počitelj-Zvirovići, duga 11,2 kilometra, počinje petljom Počitelj, udaljenom približno 1,8 km zapadno od naselja Domanovići. Trasa se pruža po počiteljskom platou prema jugu i kod sela Gradina skreće na zapad gdje prelazi preko rijeke Neretve sa sjeverne strane Počitelja. Prijelaz preko rijeke Neretve, kao i magistralne ceste M17, zatim regionalne ceste i pruge Ploče-Sarajevo, bit će ostvaren mostom dužine 980 i visine stubova 85 metara. Nakon toga trasa ulazi u malo nepovoljniji teren kojeg savladava s dva kraća tunela (240 m i 460 m) i dva vijadukta od po 155 m. U nastavku, autocesta se pruža platoom planine Crna greda prema petlji Zvirovići (Međugorje), gdje i završava.

Urbanistička saglasnost za dionicu Doboj Jug-Ozimica

Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić je 9. septembra potpisao urbanističku suglasnost za izgradnju autoceste na Koridoru 5C - dionica Doboj Jug (Karuše)-Ozimica, koja je trasirana na području općina Tešanj, Maglaj i Žepće, saopćeno je iz tog ministarstva.

Na taj način su stvoreni svi preduvjeti za okončanje postupka ishođenja građevinske dozvole za izgradnju novih 25,77 km autoceste na ovom Koridoru. Riječ je o jednoj od zahtjevnijih dionica na kojoj se planira tzv. "cut&cover" sistem izgradnje konstrukcije tunela.

Kako trasa dijelom prolazi i kroz relativno naseljena mjesta (Tešanjka, Medakovo, Alispahići. N. Šeher, Ljubatići itd.), te je na nekim mjestima u koliziji s postojećim vodotocima, planirana je i regulacija rijeka, sukladno izdanim vodnim aktima.

Predviđena je i izgradnja tunela "Crni Vrh" dužine 1800 m. Na kraju poddionice, trasa se uklapa u sljedeću poddionicu Ozimica-Poprikuše.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE