Izvor: eKapija | Petak, 11.09.2015.| 08:59
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Počela rekonstrukcija savskog nasipa u Odžaku - Poslovi vrijedni 3,5 mil KM

Ilustracija (Foto: Sergei Drozd/shutterstock.com)
U Prudu u Odžaku je ozvaničen početak izgradnje nasipa na obali rijeke Save, koja je prošle godine u maju pričinila katastrofalne štete stanovništvu, saopćeno je na sajtu Vlade FBiH.

Svjetska banka je iz Projekta hitnog oporavka od poplava za rekonstrukciju dvije dionice nasipa osigurala dio sredstava. Time je počela rekonstrukcija savskog odbrambenog nasipa na lokalitetima Prud i Tursinovac. Pribavljene su sve potrebne dozvole i saglasnosti i potpisani ugovori sa izvođačima radova.

Projekat, vrijedan 1.938.290 KM za Prud i 1.567.054 KM za Tursinovac, provode Agencija za vodno područje rijeke Save, Svjetska banka i Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH. Dužina dionice koja će biti rekonstruirana u Prudu je tri kilometra, a u Tursinovcu 3.150 metara.

Naredna faza radova u Posavini je rekonstrukcija četiri dionice odbrambenog nasipa, ukupne dužine oko 16 kilometara.

Pres konferenciji povodom početka radova su prisustvovali federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, direkt jedinice za implementaciju projekata pri Federalnom ministrstvu Alojz Dunđer, te direktor Agencije za vodno područje rijeke Save Sead Delić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.