NavMenu

Trnovo RS: U planu formiranje drvne kompanije

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 27.08.2007. 09:12
Komentari
Podeli

Radoslav Golijanin, vlasnik drvoprerađivačkih fabrika u Trnovu i Čajniču, izjavio je da planira širenje njihovih pogona, a kasnije i kupovinu još dva preduzeća u istočnom dijelu RS sa krajnjim ciljem stvaranja kompanije koja bi zapošljavala više stotina radnika i bila jedan od nosilaca privrednog razvoja tog područja.

Golijanin, biznismen, koji se u rodni kraj vratio nakon dvije decenije rada u Njemačkoj i Holandiji, kupio je u ratu devastiranu firmu "Orah" iz Trnova, osposobio je za rad, te uplatio avans za izgradu hala za smještaj pogona za izradu masivnih ploča. Investicija u prvoj fazi, kako kaže, iznosi pet miliona KM uz zaposlenje 120 radnika.

Slična situacija je i u "Orah Stakorini" iz Čajniča, koju je kupio u stečajnom postupku, te u kratkom roku, uz pomoć Vlade RS, izvršio njenu revitalizaciju. Dopremljena je transportna oprema, pilanske mašine, remontirana kotlovnica i automatizovana sušara, što je omogućilo upošljavanje 70 radnika.

U želji da zaokruži proizvodnju u tom nekadašnjem čajničkom gigantu, Golijanin je aplicirao kod Investiciono-razvojne banke RS (IRB) za sredstva iz Fonda za razvoj istočnog dijela koja bi bila uložena u pokretanje fabrike pločastog namještaja.

"Vrijednost investicije iznosila bi oko 3,6 miliona KM i sa njom bi se broj u `Orah Stakorini` povećao na 250 do 280", tvrdi Golijanin očekujući pozitivan odgovor IRB.

Postojeće kapacitete već su obilazili stručnjaci kompanije IKEA, najvećeg svjetskog proizvođača namještaja, koji su ocijenili da se radi o jednoj od najkompletnijih firmi u ovom dijelu Evrope. Rukovodstvu preduzeća iz Čajniča ostavili su kataloge da izaberu šta bi mogli za njih proizvoditi, a konkretni dogovori biće poznati nakon sezone godišnjih odmora.

Ukoliko dobije podršku Vlade RS i IRB za proširenje kapaciteta u Čajniču, Golijanin ističe da nije daleko ni ostvarenje ambicioznog plana za preuzimanje Drvne industrije Kalinovik i "Polinke" iz Rudog.

"Objedinjavanjem sva četiri preduzeća napravila bi se jaka kompanija u istočnom dijelu RS za finalnu obradu drveta koja bi bila okrenuta izvoznim tržištima", naglašava Golijanin.

On ukazuje da će se pri zapošljavanju radnika ocjenjivati samo stručnosti i spremnosti za rad, što će otvoriti vrata da zaposlenje nađu i povratnici.

"Ja sam emotivno vezan za ovaj kraj koji me odškolovao i poslao u svijet. Sada želim da mu se odužim kroz otvaranje proizvodnih kapaciteta i zapošljavanje ljudi", kaže Golijanin.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

15.04.2024.  |  Građevina

50 godina Lukavac Cementa

15.04.2024.  |  Građevina

15.04.2024.  |  Vijesti

Znate li za "slučajni biser" Srednje Bosne? (VIDEO)

15.04.2024.  |  Vijesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.