Izvor: eKapija | Utorak, 08.09.2015.| 13:07
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Prvi put u BiH - Na Univerzitetsko kliničkom centru RS urađena rekonstrukcija donje vilice

(Foto: nimon/shutterstock.com)
Tim ljekara iz Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju i Klinike za maksilofacijalnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra RS zajedno sa timom ljekara iz Vojno-medicinske akademije Beograd je po prvi put izveo složeni operativni zahvat tj. rekonstrukciju donje vilice fibularnim režnjem.

Riječ je o operaciji rekonstrukcije defekta donje vilice nakon odstranjenja uznapredovalog tumora koštanog tkiva donje vilice – mandibule. Rekonstrukcija se obavlja mikrohirurškim transferom koštanog vaskularizovanog režnja sa potkoljenice – fibularni režanj, pri čemu se sa koštanim vaskularizovanim tkivom rekonstruiše, tj. pravi nova donja vilica.

Ova operacija predstavlja najkompleksniji operativni zahvat iz oblasti mikrovaskularne rekonstruktivne hirurgije koja se po prvi put radi na prostorima Bosne i Hercegovine. S obzirom na složenost operativnog zahvata, osim izuzetne stručnosti, potreban je i timski rad sa uvježbanim i pripremljenim stručnim medicinskim osobljem različitih specijalnosti koje učestvuje u obavljanju ovog komplikovanog operativnog zahvata. Moguća neželjena komplikacija je nekroza režnja, ali i sve rane postoperativne komplikacije npr. infekcija, krvarenje, neadekvatan postoperativni ožiljak itd.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.