NavMenu

Parovod ključan za "Arix" - Tuzlanska "Dita" na korak do proizvodnje praškastih proizvoda

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 07.09.2015. 15:51
Komentari
Podeli
(Foto: facebook.com/DitaTZ)
Tuzlanska fabrika deterdženata "Dita" i dalje čeka na remont parovoda u dužini od 400 metara, koji spaja "Ditu" sa Termoelektranom, a koji je jedini preduvjet za pokretanje pogona praškastih deterdženata u ovoj fabrici. Cijeli projekt bi trebalo da košta oko 35.000 KM, a kako kažu u "Diti", projekt remonta parovoda je na sebe preuzela "Elektroprivreda BiH", prenosi portal "Manager".

"Dita" samo treba još prikupiti potrebnu građevinsku dozvolu, a urbanističku su već izvadili. Praškasti deterdženti "Arix" i "Ida" su najtraženiji proizvodi tuzlanske "Dite" i osnovni su preduvjeti koji su pred rukovodstvo "Dite" postavili svi koji žele ostvariti suradnju sa njima.

- Nedavno smo imali poslovnu posjetu jednog gospodarstvenika iz Srbije, koji je zaista zainteresiran za suradnju. Dobro je upoznat sa našim proizvodima i spreman ih je plasirati i u Srbiju, ali kao osnovni preduvjet za početak suradnje on je naveo "Arix" i "Idu", koje želi na tim paletama koje ćemo mu dostaviti. Tri de i ostali proizvodi, bez obzira na to što su vrhunskog kvaliteta, svima su u drugom planu. Svi žele samo praškaste - kazao je Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata radnika "Dite".

Borba sa parovodom traje otkako je krenula proizvodnja kroz stečajni postupak u "Diti". U sanaciju parovoda uključila se i Gradska uprava Tuzla, koja je uz pomoć Javnog poduzeća "Centralno grijanje" obećala bez naknade odraditi stručni i fizički dio posla.

- Blizu smo rješenja. Sad se i "Elektroprivreda" uključila, jer mi nismo mogli od naših prihoda sve ovo financirati. Dobili smo urbanističku dozvolu, sad još čekamo građevinsku i sanacijski radovi će krenuti - kazao je Mehmedović.

(Foto: facebook.com)
Dok se čeka na pokretanje remonta parovoda, koji bi fabriku trebao vratiti na tržište, radnici i rukovodstvo "Dite" ne miruju. Tako su jučer počeli sa proizvodnjom nekoliko novih proizvoda, odnosno verzija već postojećih sredstava za čišćenje "Blic" i "Alls Deo". S ovim se nadaju da će povećati učešće na tržištu, koje lagano postaje prezasićeno.


- Normalno je da se tržište polako zasićuje. Nas na tržištu nije bilo godinama i onaj prvi val je bio očekivan, kao što je očekivano i ovo blago zasićenje, koje nije strašno - dodao je Mehmedović.

Proizvodnja u "Diti" teče nesmetano i trenutno je dovoljna da pokrije obveze koje na naplatu dolaze iz mjeseca u mjesec. Radnici su početkom prošlog mjeseca dobili i prve plaće nakon gotovo četiri godine. Uskoro će biti podijeljena i druga plaća.

- Proizvodnja se odvija normalno i služi nam da pokrijemo račune za struju i ostale režije, a uskoro ćemo isplatiti i drugu platu radnicima. Kad će točno biti plata, ne mogu tvrditi, ali će sigurno biti do desetog u mjesecu - kazao je stečajni upravnik "Dite" Hajrudin Kunalić, prenio je "Manager".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.