Izvor: RTS | Nedjelja, 06.09.2015.| 17:35
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Internet alatka procjenjuje ličnost na osnovu lajkova

Univerzitet u Kembridžu plasirao je novu internet alatku pomoću koje se, na osnovu podataka o lajkovima, mogu procijeniti ključne psihološke osobine, religiozni i politički stavovi, inteligencija i sreća korisnika društvene mreže "Facebook".

"Facebook" ima veliku količinu podataka o korisnicima, između ostalog, sa kojim profilima dolazite u kontakt, koliko vremena provodite posjećujući ih, kao i sve što ste naveli u porukama, a ova nova internet alatka koristi podatke o lajkovima kako bi izgradila sliku o korisniku pomoću koje može da mu prilagodi "njuz fid", odnosno kontinuirani prenos novosti, kao i reklame za određene ciljne grupe, prenio je britanski Telegraf.

Centar za psihometriju Univerziteta u Kembridžu napravio je internet alatku koja koristi samo lajkove, i nijedan drugi podatak, kako bi napravila sliku ličnosti korisnika društvene mreže, saopštava Beta.

Alatka pod nazivom Apply Magic Sauce (Primeni čarobni sos) pomoću lajkova procjenjuje pol, inteligenciju, životno zadovoljstvo, seksualnu orijentaciju, političku i vjersku opredjeljenost, obrazovanje, bračni status, kao i osobine ličnosti a osmislili su je istraživači, a ne sam "Facebook".


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.