NavMenu

Javne govornice postaju bankomati u RS?

Izvor: Novosti Nedjelja, 06.09.2015. 12:12
Komentari
Podeli

(Foto: Ivana Vuksa)
"Pošte Srpske" razmatraju ideju da se govornice koje su samostojeće, zatvorene i kvalitetne konstrukcije iskoriste u druge svrhe, jer je sa razvojem novih komunikacionih tehnologija njihova upotreba postala gotovo simbolična.

- Razmišljamo da se (govornice) iskoriste kao dostavni depoi, bankomati ili Wi-Fi pristupne tačke. Na taj način bi dobile isplativu namenu - navela je Željka Koljančić, portparol "Pošta Srpske", jednog od preduzeća zaduženog za govornice na teritoriji RS.

Ona je dodala da je trend smanjenog korišćenja telefonskih govornica prisutan u cijelom svijetu i da zasad ne postoji primer da je takav trend bilo gde promenjen, pa ni u zemljama u kojima je postojala dugogodišnja tradicija njihovog korišćenja.

- Čak ni njihova izvesna vrednost u smislu tradicionalnog ili turističkog dobra nije pomogla da se u većem broju zadrže u radu - kazala je Koljančić.

Uz smanjenje interesovanja, odnosno potreba za javnim govornicama, u poslednjih deset godina smanjivao se i prihod koji su one donosile.

Tokom 2006. godine prihod od telefonskih razgovora obavljenih iz govornice u RS iznosio je 2,3 mil KM (1,18 mil EUR), a u 2014. godini 179.000 KM.

Po podacima prikupljenim od relevantnih institucija, govornice se najviše koriste u zatvorima i zgradama pošta, gdje su dostupne 24 sata na dan, a od godišnjih doba izdvaja se ljeto.

U Federaciji BiH situacija sa telefonskim govornicama je nešto povoljnija, ali i dalje daleko od dobre. Na teritoriji čitave FBiH nalazi se 1.435 javnih govornica.

Najveći promet zabeležen je 2001. godine kada je sa javnih govornica obavljeno oko 2.750.000 poziva i potrošeno 70,26 miliona impulsa, što je proizvelo dobit od 5,96 mil KM, a nakon te godine dolazi do ogromnog pada u korišćenju, navedeno je u tekstu.

Slične ideje sa javnim telefonskim govornicama imaju i u "Hrvatskom telekomu". Njihova moguća riješenja za transformaciju telefonskih govornica uključuju i kupovinu karata za javni prevoz ili pretvaranje u specifičan oglasni prostor.

Kada je riječ o svijetu, pionir u modernizaciji telefonskih govornica je aerodrom u Talinu, glavnom gradu Estonije, koji je još pre pet godina preuredio svoje telefonske govornice i umesto telefona postavio ekran od 22 inča osetljiv na dodir i kameru koja omogućava video pozive "Skype" korisnika, pri čemu korisnik koristi "Skype" kredit na isti način kao i na svom kućnom računaru.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.