NavMenu

Zdrava hrana recept za dobru zaradu

Izvor: Glas Srpske Subota, 05.09.2015. 19:11
Komentari
Podeli

(Foto: pilipphoto/shutterstock.com)
Republika Srpska je pogodno tlo za organsku proizvodnju hrane, a broj proizvođača koji su u ovoj vrsti proizvodnje prepoznali šansu za zaradu i očuvanje životne sredine u stalnom je porastu.

Među onima koji organskom proizvodnjom uspijevaju dobiti ukusan, zdravstveno ispravan proizvod, visoke hranjive vrijednosti, jeste i preduzeće "Boletus" iz Foče.

U vlastitoj proizvodnji ovog preduzeća, na površini od oko četiri hektara, uspijevaju organski proizvedene maline, kupine i aronija.

- Organska proizvodnja je zahtjevnija i podrazumijeva više rada, kao i upotrebu zaštitnih sredstava na biljnoj bazi - rekla je tehnolog u ovom preduzeću Verica Drakul.

Dodaje da su rezultati organske proizvodnje odlični, o čemu svjedoče visoki prinosi i dobra zarada.

- Ovogodišnji prinosi maline u prosjeku su se kretali oko 1,5 tona po dunumu, što je inače iznad uobičajenog prosjeka. S obzirom na to da organska malina ima višu cijenu, i zarada je veća, u prosjeku oko 3.000 maraka po dunumu - rekla je Drakulova.

Pored voćarskih kultura, organskom proizvodnjom u RS obuhvaćene su i neke žitarice. Na oko 52 hektara zemljišta u posjedu "Farme Jokić" iz Prnjavora dobija se organski proizveden domaći kukuruz, crni i bijeli, pšenica, heljda, raž, zob i ječam.

- Oko 99 odsto proizvedenih žitarica koristi se za ishranu stoke na farmi - rekao je vlasnik Zlatko Jokić.

Procjenjuje da će ovogodišnji prinos organski uzgojenog kukuruza sa jednog hektara biti oko 2,5 tona.

Najveći broj organski orijentisanih poljoprivrednika bavi se sakupljanjem gljiva, ljekovitog i šumskog bilja, kao i plantažnim uzgojem biljnih vrsta koje se prerađuju i kao gotov proizvod plasiraju na inostrano tržište.

Otkupom i preradom više od 50 biljnih vrsta, među kojima su i kadulja, kantarion, neven, hajdučka trava, te brojne druge, bavi se firma iz Bileće u vlasništvu Njegomira Stolice.

- Proizvodimo kozmetičke preparate koji zadovoljavaju sve standarde organske proizvodnje, a plasiramo ih na evropsko tržište i jedan dio u Južnu Koreju - kazao je Stolica.

Dodaje da je zarada na organskoj proizvodnji i do 50% veća u odnosu na konvencionalnu. U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da se u organskoj proizvodnji izbjegava upotreba mineralnih đubriva, sredstava za zaštitu bilja i aditiva za stočnu hranu.

- Organskom proizvodnjom na oko 300 hektara bavi se 35 proizvođača. Većina njih bavi se sakupljanjem gljiva, ljekovitog i šumskog bilja, kao i plantažnim uzgojem ljekovitih biljaka koje se uglavnom prerađuju i plasiraju na inostrano tržište - rekli su u Ministarstvu.

Istakli su da poljoprivredni proizvođači sve više prepoznaju značaj organske proizvodnje hrane, a u porastu je i potražnja potrošača za organskim proizvodima, kako na inostranom, tako i na domaćem tržištu.
Podsticaji

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS podstiče organsku biljnu proizvodnju.

- Organski proizvođači mogu ravnopravno konkurisati sa konvencionalnim poljoprivrednim proizvođačima za mjere podsticaja kao što su: investicije u mehanizaciju, nabavka sistema za navodnjavanje, proširenje prehrambenih kapaciteta, nabavka hladnjače, sušare, sortiranje i pakovanje, te premiju za proizvedeno i prodato aromatično ljekovito bilje, voće, povrće - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Organska proizvodnja je zahtjevnija i podrazumijeva više rada, kao i

Male cvebe:

U RS

- Organska proizvodnja na 300 hektara

- Oko 35 registrovanih proizvođača

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.