NavMenu

Etno selo Stanišić kod Bijeljine - kako je nastalo "in" mesto nadomak Srbije

Izvor: Politika Srijeda, 15.06.2005. 14:22
Komentari
Podeli

Etno selo Stanišić privlači đake, političare, biznismene

NOSTALGIJA ZA RODNIM KRAJEM

U „mljekaru" krčag, drvene kašike i ostali pribor za sirenje mleka...

Na tri kilometara od Bijeljine, prema Pavlovića mostu, nailazi se na konobu, kućice u etno stilu, jezerce, vodenice, stari zvonik... Sede tu maturanti, studenti, profesori. Rado dolaze biznismeni. Prenoće tu i provesele se ponekad i ministri Republike Srpske. A ima i putnika namernika.

To je, kažu u Bijeljini, sada „in" mesto za provod. Tu se organizuju i rođendani, žurke, svadbeni ručkovi, poslovne večere.



Reč je o etno selu Stanišići. Sanju i Borislava Stanišića ratni vihor je doveo ovde. Pre rata su živeli u Sarajevu. Njeni su sa Nišičke visoravni, a njegovi iz sela Brgule ispod planine Zvijezda. U Bijeljinu su došli 1996. godine. Radili su svuda gde je bilo posla. Nostalgija za rodnim krajem i ljubav prema starini su uticali na njih da počnu da razmišljaju o tome da ovde nekako prenesu kuće svojih starih. Tako je tu stigao „mljekar" Sanjinog dede i kuća iz Brgule sa Borislavljeve strane. I počelo da nastaje etno sela.

U mljekaru se nalaze krčag, drvene kašike i ostali pribor za sirenje mleka. Zatim, tu je kućica sa ognjištem za spremanje hrane. Kolevka, stari kreveti. Ćilimi prostrti po podu, a po zidovima serdžade.

Tu su i dve vodenice, jedna takozvana drinska, a druga potočarska. Tu je i vodeničar. Naravno, lutka. Pored je sećija da vodeničar prilegne, pa džakovi sa žitom, vodenički kamen... I štala je odmah tu. Sedlo, bisage, zobnica... I, naravno, stari zvonik. Sve to čini jedno seosko domaćinstvo, a sada i muzejski deo etno sela.

Osim toga, tu su i dva apartmana i tri sobe sa kupatilima. Urađeni su u stilu seoskog domaćinstva, samo što su unutra savremeno opremljeni. I izdaju se.

Mislili su Stanišići i na klince. A kako i ne bi, kada imaju četiri sina, Miloša, Đorđa, Bogdana i Damjana. Najstariji ima 11, a najmlađi četiri godine. Tako su napravili i kućicu za decu. A po jezeru se „igraju" labudovi i patkice.

Podiže se tu i crkva. Imaju Sanja i njen muž mnogo ideja i planova. Mladi su. Samo, kažu, da ih posluže zdravlje i sreća. Navikli su da rade. Čak i poslove za koje se nisu pripremali. Sanja je završila srednju ekonomsku, a Borislav srednju elektrotehničku. Prodaju oni sada i tepihe od vune, a Borislav ugrađuje i autostakla.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.