NavMenu

Švicarci pomažu razvoj drvne industrije u BiH - Uskoro obuka stručnog kadra

Izvor: Dnevni avaz Srijeda, 02.09.2015. 15:32
Komentari
Podeli
(Foto: Tyler Olson/shutterstock.com)
Vlada Švicarske je kao donator projekta "Razvijanje liderstva i vještina u industriji namještaja i prerade drveta" donirala 930.000 švicarskih franaka. Projekt menadžer Centra "Format" Narcisa Bašić Gaković rekla je za "Dnevni avaz" da projekt počinje ovog mjeseca, te da je jedan od realizatora upravo ovaj centar.

- Projekt obuhvata 3 ciklusa obuke kroz tri godine, nakon čega treba da bude samoodrživ. Obuku implementira renomirani Univerzitet primjenjenih nauka u Bernu u saradnji sa Centrom "Format" iz Sarajeva. Ciljna skupina je srednji menadžment kompanija i treneri/konsultanti iz drvnog sektora, koji će se izvoditi nastavu zajedno s švicarskim ekspertima. Dio nastave je u BiH, a dio u Švicarskoj - pojasnila je Bašić Gaković.

Predsjednik Asocijacije drvoprerađivača BiH Suad Ećo kaže da je projekt jedan od odgovora na problematiku koju imamo u ovom sektoru.

- Generalno, jedan od tri ključna problema je nedostatak kvalitetnog radnog kadra na svim nivoima, a među kojima je viši i srednji menadžment. Postoji mnogo problema i izazova kada govorimo o drvnoj industriji, ali istakao bih da država nema usvojene strategije i zakone, na primjer Zakon o šumama - kaže Ećo.

Dodaje da država ne ulaže dovoljno u ovaj sektor i ne promovira ga. Problemi su i nekontrolisana sječa šume, izvoz 70% oblovine i poluproizvoda, a samo 30% finalnog proizvoda...

Ećo ističe da BiH posjeduje veliki potencijal za razvoj drvne industrije. Ima sirovinu i veliku tradiciju u proizvodnji namještaja i strateški smo pozicionirani blizu evropskog tržišta.

(Foto: gpointstudio/shutterstock.com)
Sekretar Asocijacije drvne industrije i šumarstva VTK BiH Selma Bašagić rekla je da je drvna industrija grana privrede koja ostvaruje suficit u međunarodnoj razmjeni, jer je izvoz tri puta veći od uvoza. U 2014. godini izvoz je premašio milijardu KM i činio je 11,3% ukupnog izvoza domaće privrede, a uvoza 1,8%.


- Najznačajnija izvozna tržišta bila su Njemačka, Austrija, Italija i Hrvatska. Proizvodni i izvozni rezultati drvne industrije su dobri i to je veliki uspjeh kompanija, ali uslovi poslovanja nisu stimulativni. Iako suficitarna grana privrede, nema podsticaja za izvoz, kao ni povoljnih kreditnih sredstava za izvoz i pripremu - pojasnila je Bašagić.

Dodala je da se samo zajedničkim aktivnostima kompanija, ministarstava, komora, fakulteta, banaka i drugih institucija mogu se prevazići postojeći problemi i unaprijediti poslovanje šumarstva i drvne industrije.

Mjere za unapređenje drvne industrije

- Osnivanje Agencije za izvozni sektor
- Usvajanje strategija za drvnu industriju i Zakona o šumama.
- Olakšice poslodavcima za cijene sirovine, energije i doprinosa radnicima.
- Smanjenje kamata i pomoć države da se investira u novu tehnologiju.
- Ulaganje u ljudske potencijale.
- Promocija na EU tržištima.

Ko su konkurenti

- Glavni konkurenti su Srbija, Hrvatska, Rumunija i Bugarska. To su zemlje koje su uredile zakone, imaju manje poreze, bolju sirovinu i posticaje za izvoz - kazao je Ećo.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.