NavMenu

Besplatne dionice za građane BiH ?!

Izvor: Oslobođenje Utorak, 21.08.2007. 14:28
Komentari
Podeli

Podjelom besplatnih dionica od 15 % od ukupnog kapitala neprivatizovanih preduzeća građanima u Bosni i Hercegovini bi se omogućio popravni ispit u privatizaciji, smatraju u Udruženju dioničara, akcionara i udjeličara u Bosni i Hercegovini.

Ovo udruženje, osnovano krajem 2006. godine, vjeruje da bi se na ovaj način ispravila nepravda prema građanima koji nisu znali ili nisu bili dovoljno obaviješteni o značaju certifikata/vaučera u privatizaciji.

"Zakon o besplatnim dionicama, koji ćemo uskoro dostaviti Vijeću ministara, omogućio bi svim punoljetnim građanima da steknu vlasničke udjele u kompanijama kakve su BH Telecom, Željeznice RS, itd. koje su izgradili njihovi očevi i djedovi. Ovaj sistem pokazao se uspješnim u drugim zemljama, te stoga očekujemo da ćemo za njegovo usvajanje dobiti podršku domaćih političara. To je interes svih pojedinaca, jači od prolazne ljubavi koja se zove interes za entitet Republika Srpska ili Federacija BiH", kaže Rizah Softić, predstavnik Udruženja dioničara, akcionara i udjeličara.

Ovo udruženje, koje zastupa 16 hiljada dioničara, akcionara i udjeličara, priprema i druge prijedloge zakona kojima je cilj jačanje pravne države, zaustavljanje rasprodaje državne imovine i boljitak za sve u BiH. Među ostalim, Udruženje se zalaže za privatizaciju javnih preduzeća po modelu koji bi podrazumijevao zadržavanje većinskog državnog vlasništva (70 % ili 51 % + strateški partner), dok bi ostatak po 15 % dionica pripao radnicima i penzionerima, te besplatno svim punoljetnim građanima BiH.

Udruženje priprema zakon o reviziji stečaja kojim bi se spriječilo da se stečajni postupci završavaju likvidacijom, te se zalaže za novi zakon o privatizaciji i novi zakon o reviziji privatizacije. Među 15 zahtjeva posebno se ističe i zaštita kroz privatizaciju poljoprivrednog zemljišta, budući da se ono sada masovno pretvara u građevinsko. Za svoje zahtjeve Udruženje dioničara, akcionara i udjeličara će tražiti podršku vlasti. Od premijera Nikole Špirića i ministra Bariše Čolaka očekuju da Vijeće ministara bude pokrovitelj velike javne rasprave koja će se povodom predloženih mjera održati 28. i 29. septembra 2007. godine u Sarajevu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.