Izvor: Glas Srpske | Ponedjeljak, 31.08.2015.| 12:37
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Od akciza na duvan prikupljeno više 49 mil KM

(Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com)
Uprava za indirektno oporezivanje BiH prikupila je za sedam mjeseci 812 mil KM prihoda od akciza, što je za 73 mil KM više u odnosu na isti period prošle godine.

Na rast vrijednosti prihoda od akciza najviše je uticalo povećanje akcizne stope na rezani duvan i cigarete, koje se postepeno povećavaju u skladu sa zahtjevima Međunarodnog monetarnog fonda, da bi bilo izvršeno potpuno približavanje stopama u Evropskoj uniji.

Prema podacima UIO BiH, za prvih sedam mjeseci prikupljeno je 485 mil KM prihoda po osnovu akciza na duvan i duvanske prerađevine, što je za 49 mil KM više nego u prvih sedam mjeseci prošle godine.

Povećanje prihoda ipak je manje od očekivanog, a rast cijena cigareta jača crno tržište duvana, jer pušači masovno prelaze na potrošnju duvana da bi smanjili udar na džep.

- Po osnovu akciza na uvozni duvan i cigarete naplaćeno je 350 mil KM, dok je vrijednost prihoda od akcize na domaći duvan i cigarete iznosila 135 mil KM - kažu iz UIO BiH.

Prihodi od akciza na naftu i naftne derivate za sedam mjeseci dostigli su vrijednost od 253 mil KM ili 23 mil KM više u odnosu isti period lani.

Ekonomista Zoran Pavlović se ne raduje rastu prihoda od akciza, koji se, prema njegovom mišljenju, ne temelji na rastu potrošnje već na povećanju akciznih stopa.

- Vrijednost prometa u maloprodaji smanjena je za 17 odsto tokom prošle godine, što jasno pokazuje da će dodatno povećanje opterećenja dovesti do smanjenja prometa - kaže Pavlović i naglašava da se smanjenje potrošnje može očekivati i u narednom periodu.

Projekcije

Prema projekcijama kretanja prihoda po osnovu PDV-a i akciza Odjeljenja za makroekonomsku analizu UIO BiH, objavljenim krajem 2014, očekivan je rast prihoda od akcize na duvan za sedam odsto u ovoj godini, dok će se efekti uvođenja diferenciranih stopa na pivo ispoljiti u prvih osam mjeseci.

Snažna stopa rasta projektovana je kod akciza na alkohol, a akcize na naftne derivate trebalo bi da obezbijede znatan doprinos rastu akciza.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.