NavMenu

Ovo je deset manje poznatih milijardera

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 31.08.2015. 12:10
Komentari
Podeli

(Foto: vovan/shutterstock.com)
Sve više milijardera ne žele da budu prisutni u javnosti, a razlog se zna. Oni djeluju iz sjenke, moćni su, bogati i uspješni. Svi znaju za Bila Gejtsa (Bill Gates), Vorena Bafeta (Warren Buffet), Ilona Maska (Elon Musk) ili Zaka (Zuck), ali ko su ostali, ne toliko poznati, a enormno bogati?

Iako su za sve te kompanije mnogi čuli, možda i kupovali kod njih ili na neki način bili u kontaktu s njima, vjerovatno nisu znali ko zapravo stoji iza njih. U nastavku je navedeno njih 10.

1. Džon, Žaklin i Forest Mars junior (John, Jacqueline, i Forrest (Jr.) Mars) (76.8 mlrd USD)

Tri blizanaca, unuci osnivača Franka Marsa, rade u upravnom odboru i direktori su kompanije "Mars", poznatog brenda koji uključuje čokolade kao što su "Snickers" i "M&M’s". Blizanci se drže svoje privatnosti i izbjegavaju javne fotografije.

2. Amansio Ortega (Amancio Ortega) (73.3 mlrd USD)

Za Ortegu možda niste čuli, ali sigurno ste kupili nešto iz njegovih brendova kao što su "Zara", "Pull & Bear", "Stradivarius", "Bershka", "Massimo Dutti", "Oysho". Ortega je pokrenuo firmu "Zara" 1975. godine a do 1999. godine nije postojala nijedna njegova fotografija. Do sada je dao samo tri intervjua.

3. Bernar Arno (Bernard Arnault) (40.4 mlrd USD)

Izvršni direktor "Moet Hennessy Louis Vuitton" (LVMH), čovjek koji vodi jednu od najluksuznijih kompanija na svijetu, a koja uključuje 70 različitih brendova među kojima su "Christian Dior", "Dom Perignon" i "Bulgari".

4. Jorg Polo Liman (Jorg Paulo Lemann) (24.8 mlrd USD)

Suosnivač kompanije "3G Capital", Liman je pokazao interes za prepoznatljivim brendovima kao što su "Budweiser", "Burger King" i "Heinz". Inače, Brazilac Liman je petostruki prvak u tenisu, pa se bez obzira na sve drži "senke".

5. Stefan Person (Stephan Persson) (23.7 mlrd USD)

Najbogatiji čovjek u Švedskoj i izvršni direktor kompanije H&M. Stefan vodi kompaniju koju je osnovao njegov otac. Uprkos brojnim skupim nekretninama, Stefan živi u Švedskoj i drži se dalje od očiju javnosti.

6. Maria Franka Fisolo (Maria Franca Fixxolo) (23.3 mlrd USD)

Fisolo je udovica Mikelea Ferera (Michele Ferrero) koji je nedavno preminuo. Maria sada vodi cijelu grupaciju koja pod sobom ima krem "Nutella" i "Tic Tac". Kao i njen pokojni suprug, Maria izbjegava intervjue i drži svoju privatnost.

7. Alan i Žerar Verthajmer (Alain i Gerard Wertheimer) (20 mlrd USD)

Braća koja su vlasnici francuskog luksuznog branda "Chanel" takođe ne žele biti javno poznati. Obojica su toliko oprezna da su čak neki industrijski posmatrači procijenili njihovo bogatstvo na 10 mlrd USD.


8. Ditrih Matešic (Dietrich Mateschitz) (11.5 mlrd USD)

Možda ste čuli za njega, a možda i ne, ali jednom u životu ste sigurno popili "RedBull". Jedan od "najuspješnijih preduzetnika današnje generacije" Matešic je stvorio carstvo zahvaljujući svom energetskom piću koji je predstavio 1987. godine. Često ga opisuju kao "povučenog" i takođe je jedan od bogataša koji voli svoj život držati za sebe.

9. Johan Rupert (Johann Rupert) (7.1 mlrd USD)

Vjerovatno je malo ljudi čulo za "Compagnie Financiere Richemont", no ako pomenemo da kompanija drži brendove poput "Cartier" i "Montblanc", onda je sve jasnije. Rođen u Južnoj Africi Rupert je najmoćniji preduzetnik u toj državi, pa je nedavno počeo da ukazuje na nejednakosti u prihodima te države.

10. Les Veksner (Les Wexner) (7 mlrd USD)

Veksnerove kancelarije nalaze se preko puta otpada, rijetko priča s novinarima i drži svoj život pod kontrolom daleko od očiju javnosti kao i svoju 96 metara dugu jahtu. Veksner je pokretačka snaga poznatih brendova kao što su "Victoria’s Secret", "Express" i "Abercrombie & Fitch", navodi portal zimo.dnevnik.hr.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.