NavMenu

Obilaznica oko Brčkog biće gotova za tri godine

Izvor: Indikator Četvrtak, 27.08.2015. 08:34
Komentari
Podeli
(Foto: wellphoto/shutterstock.com)
Priča o dugoočekivanoj izgradnji obilaznice u Brčkom konačno je dobila svoj epilog. Položen je kamen temeljac, čime je ozvaničen početak radova, izvještava ATV, a prenosi "Indikator".

Krajnji rok za izgradnju je 17. februar 2018. godine. Da će već tada sigurno presjeći vrpcu i trasu dugu blizu 19 kilometara pustiti u promet, obećali su izvođač radova, španska firma "Construcciones Rubau" i investitor Javno preduzeće "Putevi Brčko".

A koristi će, uvjeravaju nadležnil biti višerstruke. Prije svega, samanjiće se gužve u saobraćaju u centru grada kroz koji prolazi magistralni put Brčko-Bijeljina.

- Tu su i mnoge druge pogodnosti koje će učiniti sam Brčko distrikt atraktivnijim i za ulaganje, obzirom da će ova trasa biti u blizini budućih industrijskih zona - ističe Esed Kadrić, zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta.

- Imamo sve preduslove da se ovaj posao otpočne i završi u datom roku. Ekipa je dobra, spremna. Podizvođači će biti domaće firme, pregovori su još u toku - rekao je Dragan Marinković, direktor JP "Putevi Brčko".

Nakon što je kamen temeljac položen, nazadravilo se uz šampanjac, i švedski sto. Tvrde s razlogom, jer su i poslovi oko eksproprijacije završeni, bar tako kažu oni koji su na njima radili.


- Eksproprisali smo sigurno više od 600 parcela. Ekspropirsali smo 23 stambena objekta, tri, četiri poslovna objekta nekoliko desetina pomoćnih objekata i građevina. U toku je nekoliko još, možda, vanparničnih postupaka - kazao je Dejan Karan, šef Pododjeljenja za imovinsko-pravne poslove.

Izgradnja zaobilaznice distrikt će koštati 28,5 mil EUR. Kredit je odobrila Evropska banka za obnovu i razvoj uz grejs period od tri godine. Na trasi će biti šest raskrsnica, 12 mostova i brojni prateći objekti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.