NavMenu

Oštar pad prihoda i dobiti konjičkog "Igmana"

Izvor: Indikator Srijeda, 26.08.2015. 08:37
Komentari
Podeli
(Foto: Igman.co.ba)
Preduzeće za proizvodnju oružja i streljiva "Igman" iz Konjica ostvarilo je u prvom polugodištu 2015. godine neto od 2,27 mil KM, izvještava Indikator.ba na osnovu finansijskog izvještaja kompanije objavljenog na Sarajevskoj berzi.

To je slabiji rezultat nego u istom periodu prošle godine kada je dobit poslije poreza iznosila 4,07 mil KM. "Igman" je ostvario više nego upola manje poslovne prihode - 12,88 mil KM u odnosu na 28,57 mil KM u prvom polugodištu 2014. godine. Manji prihodi rezultat su slabije realizacije prodaje na stranom tržištu.

Poslovni rashodi ostvareni su u iznosu od 13,92 mil KM u odnosu na 26,32 mil KM u istom periodu prošle godine. Na povećanje rashoda uticali su veći materijalni troškovi, a povećani su i troškovi plaća i ostalih ličnih primanja.
Takođe, povećana je vrijednost zaliha učinaka, pa je na kraju gubitak kompanije od poslovnih aktivnosti iznosio 1,49 mil KM. Ovaj gubitak anuliran je dobicima od finansijskih aktivnosti, prije svega usljed pozitivnih kursnih razlika, te dobicima od ostalih prihoda i rashoda.


U prvom polugodištu gotovo su udvostručene kratkoročne obaveze kompanije - na 41,28 mil KM sa 21,28 mil KM, a najvećim dijelom odnose se na primljene avanse, depozite i kaucije.

Broj zaposlenika povećan je sa 873 na kraju polugodišta 2014. godine na ovogodišnjih 1095.

"Igman" je 51% u državnom vlasništvu (Federacija BiH), 23,3% dionica posjeduje ZIF Bonus, 21% ZIF Bosfin, 4% ZIF BIG-Investiciona grupa, itd.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.