NavMenu

Brioni postaju "čudo na Mediteranu" - Na hrvatsko ostvro stiže oko 200 mil EUR

Izvor: seebiz.eu Ponedjeljak, 24.08.2015. 09:21
Komentari
Podeli
(Foto: Vedrana Džudža)
Brioni bi uskoro trebalo da dobiju modernije turističko ruho.

Cilj je hotele "Neptun", "Istra" i "Karmen" pretvoriti u dva objekta s pet zvjezdica, kapaciteta 335 planiranih kreveta. Tu je i izmjena i rekonstrukcija svih postojećih objekata. Planira se i gradnja novog hotela "Golf" i spa resorta kapaciteta 186 soba, koji će sagraditi jedna od najrenomiranijih hotelskih kuća u svijetu. Građevinska operativa će na Brione za koji mjesec i već bi sljedeće sezone ostrvo moglo da poprimi donekle drukčiji izgled, saznaje "Jutarnji list".

Početak je to ambicioznog projekta koji će od Briona stvoriti "čudo na Mediteranu".

- Na projektu se intenzivno radi. S obzirom na to da je visina ulaganja koju želimo preko milijardu kuna, to pred nas stavlja obavezu da od početka prema investitorima nastupimo tako da su jasne mogućnosti i ograničenja - rečeno je u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode.

Razlog zbog kojeg javnost gotovo na kapaljku saznaje šta se sprema očito je taj da se mogućim investitorima ostavi mogućnost da mirno, bez pritisaka, mogu donjeti odluke koje će dugoročno izmijeniti izgled Briona.

A ništa više neće biti kao do sada, s oronulim hotelima i vilama. Ukupno bi na Brionima trebalo investirati 1,5 milijardi kuna (197.072.451 EUR), obavljene su dubinske analize, a ministar Mihael Zmajlović kaže da se računa na top turističku klasu i da je zainteresiranih više nego za Kupare. Posebno vodi računa kako bi se pomirila turistička ponuda i zaštita okolina.

- Konzervatorska studija ukazala je na čak i više mogućnosti nego što smo procijenjivali, jer je preporuka konzervatora da se Brioni vrate u "zlatno doba", odnosno razdoblje između dva svjetska rata. Tada je bilo puno više objekata koji nakon bombardovanja uglavnom nisu obnovljeni jer se Veliki Brion pretvorio u gotovo privatni prostor. To omogućava ulaganja i gradnju u puno većim gabaritima nego što smo mislili - tvrde u ministarstvu.

(Foto: ekapija)
Do sada je tako napravljena studija izvedivosti projekta koja je u skladu s uobičajenim svjetskim normama. Završena je prva faza i predložen koncesijski model i obuhvat koncesijskog područja koji se sastoji od središnje zone ostrva veliki Brijun, zone izdvojenih vila, zone golf igrališta i uslužne zone u Fažani.


- Upravo je studija koju je izradio konsultant detektovala neke značajne prepreke koje bez ovakve dubinske analize nisu bile vidljive. A to je, među ostalim, značajni dio nerješenih imovinsko-pravnih odnosa, problem infrastrukture, kao i potreba izmjene prostornog plana jer ne odražava ni trenutno stanje, a kamoli omogućuje razvoj Briona na održiv način - tvrde u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode.

Napravljena je, tvrde, konzervatorska studija koja je baza svega i, što je najvažnija stvar, koja se dogodila u zadnjih 30 godina.

Sve dosadašnje rasprave, ideje i planovi bez te studije nisu bili ničim utemeljeni. Nalazi konzervatora dali su jasne smernice za izmjene prostornog plana koji priprema Ministarstvo graditeljstva kao nosilac izrade prostornog plana državnog nivoa i prema informacijama s njihove strane očekuje se da će se krajem godine naći u Saboru koji ga mora usvojiti, s obzirom na to se radi o prostoru nacionalnog parka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.