NavMenu

Nastavljen višemjesečni deflacijski niz u BiH

Izvor: Indikator Nedjelja, 23.08.2015. 11:41
Komentari
Podeli

(Foto: Lisa S./shutterstock.com)
Višemjesečni deflacijski niz u Bosni i Hercegovini nastavljen je i u julu ove godine. U julu je zabilježena deflacija od 0,9%, podaci su Agencije za statistiku BiH, izvještava Indikator.ba.

Istovremeno, na godišnjem nivou u prosjeku registrovan je pad nivoa cijena od 1,1%.

U dvogodišnjem periodu od jula 2013. pa do jula 2015. godine, samo u tri mjeseca nije zabilježena deflacija.

Bilo je to u oktobru 2014. kada je zabilježen rast cijena od 0,2% na mjesečnom nivou, potom u februaru ove godine kada je inflacija imala istovjetan rast, te u maju ove godine, kada nije bilo promjene indeksa potrošačkih cijena na mjesečnom nivou.

U januaru ove godine zabilježen je pad cijena od 0,3%, u martu od 0,5%, isto koliko u aprilu, a nakon majske stagnacije, u junu je deflacija iznosila 0,3%, da bi u julu potonula na 0,9%.

Indeks potrošačkih cijena u julu 2015. u odnosu na juni zabilježio je pad usljed nižih cijena o odjeljcima hrane i bezalkoholnih pića za 1,7%, odjeće i obuće za 6,0%, namještaja i kućanskih uređeja i redovnog održavanja kuće, te prijevoza za 0,4%.

Na drugoj strani rast cijena evidentiran je u odjeljcima stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti za 0,1%, te rekreacija i kultura za 0,6%.

Na godišnjem nivou, prosječni pad cijena je zabilježen u odjeljcima hrana i bezalkoholna pića za 2,1%, odjeća i obuća za 8,1%, namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće za 0,1%, prijevoz za 5,2% te ostala dobra i usluge za 0,3%.

Prosječni rast cijena zabilježen je u odjeljcima alkoholna pića i duhan za 9,2%, stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti za 1,0%, zdravstvo za 1,4%, komunikacije za 0,2%, rekreacija i kultura za 0,4%, obrazovanje za 2,3% te restorani i hoteli za 0,4%.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.