Izvor: Nezavisne novine | Subota, 22.08.2015.| 10:43
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Privrednici iz Banja Luke traže ukidanje takse za reklame na vozilima

Banja Luka
Privrednici sa područja Banja Luke pokrenuli su inicijativu za izmjenu Odluke o reklamiranju na teritoriji grada s ciljem ukidanja naknada za lijepljenje reklamnih folija na vozila.

Naime, vozila koja su registrovana u drugim opštinama saobraćaju gradom bez obaveze da plate naknadu za reklamu koju nose, dok je za vozila banjolučkih preduzeća, koja su raspoređena u poslovnicama širom BiH, iako uopšte ne dolaze u Banja Luku, obavezno platiti komunalnu taksu za reklamnu foliju.

- Odlukom o komunalnim taksama, reklamne folije i ispisi na vozilima registrovanim u Banjoj Luci naplaćuju se u odnosu na četiri kategorije vozila u visini od 100 do 1.000 KM - pojašnjava Milena Đuđić, samostalni stručni saradnik za mala i srednja preduzeća Područne privredne komore, dodajući da se u Laktašima i Prijedoru visina ove naknade definiše na osnovu kvadrata reklamne folije na vozilu, pa u Laktašima iznosi 20 KM po kvadratnom metru, dok je u Prijedoru 40 KM.

Iz Područne komore pojašnjavaju da je ova inicijativa za ukidanje takse donesena na sastanku kojem su prisustvovali predstavnici "Banjalučke pivare", "Krajina klasa", "m:tel"-a, "Vitaminke" i "Glasa Srpske", koji zajedno imaju više od 3.200 radnika.

- Anketirali smo više od 20 preduzeća koja posjeduju veliki broj vozila, te su se svi privrednici usaglasili da je to jedan od parafiskalnih nameta koji im opterećuje poslovanje i stavlja ih u neravnopravan položaj s privrednicima iz drugih opština - govori Milena Đuđić, samostalni stručni saradnik za mala i srednja preduzeća Područne privredne komore.

Ona kaže da će Komora dostaviti pisani zahtjev za sastanak sa Gradskom upravom, jer u posljednje vrijeme imaju veoma dobru saradnju sa njima, tako da očekuju razumijevanje sa njihove strane.

Kako navode u Gradskoj upravi, Odluka o reklamiranju na teritoriji grada donesena je krajem 2013. godine, koju je Narodna skupština RS usvojila još u aprilu iste godine. Ovlašćenje za donošenje ove odluke, sadržano je i u odredbama člana 137 u kojem je propisano da će jedinice lokalne samouprve donijeti odluku o kriterijumu za mogućnost i uslove reklamiranja.

Iz Gradske uprave govore da se tokom izrade odluke posebno vodilo računa da se njome definišu situacije koje su se u dosadašnjoj primjeni pokazale kao sporne, a cilj je bio pojednostaviti procedure i omogućiti korisnicima da što lakše dođu do odobrenja.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.