NavMenu

Zbog stagnacije Save i "Luka Brčko" bez posla

Izvor: RTRS Četvrtak, 20.08.2015. 09:06
Komentari
Podeli
(Foto: lukabrcko.ba)
Zbog dugotrajne suše, nivo rijeke Save je ispod minimuma. U luku u Brčkom, već drugi mjesec ne ulaze brodovi, a da bi riječni transportni saobraćaj ponovo bio u funkciji, neophodan je veći vodostaj.

Rijeka Sava je tokom godine u prosjeku plovna 265 dana, kažu u Kapetaniji Distirkta Brčko. Komercijalni transport Savom, uobičajeno je zbog niskog vodostaja u zastoju tokom ljetnih mjeseci. Izuzev prošle godine, kada su poplave uzorkovale visok vodostaj i u ovom periodu.

Mladen Rogić, kapetan Kapetanije Brčko distrikta, kaže da je u Slavonskom Brodu zabilježen vodostaj od minus 229, Župnji minus 49, Brčkom minus 105, tako da uslovi za komercijalnu plovidbu nisu mogući, s obzirom da je na pojedinim mjestima dubina na plovnom putu oko metar do 1,5 metara.

Za "Luku Brčko", čiji je godišnji prosjek pretovara robe 100 hiljada tona, iako su kapaciteti do 500 hiljada tona, ovakva situacija nije novina. U organizacionom planu, predviđena su tri mjeseca bez pretovara robe. Prihodi se planski raspoređuju, tako da preduzeće ne posluje u minusu.


Zamjenik direktora "Luke Brčko" Alija Osmanbašić kaže da se ovakvo stanje direktno odražva na dolazak brodova, zbog čega je pretovar tereta smanjen.

Otežavajuća okolnost za "Luku Brčko" je i smanjen prihod od takse za teretna vozila, na Carisnkom terminalu Brčko, koji je smješten u "Luci Brčko". U susjednoj Hrvatskoj u toku je rekonstrukcija graničnog prelaza, zbog čega je do 15. septembra obustavljen transport roba na graničnom prelazu Gunja - Brčko.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.