NavMenu

Gdje državljani BiH mogu kupovati nekretnine?

Izvor: eKapija Utorak, 18.08.2015. 15:36
Komentari
Podeli
Građani BiH mogu stjecati imovinu i na sebe registrirati nekretnine u većini država s kojima naša država ima neku vrstu diplomatskih odnosa, prenosi Manager.ba.

Zanimljivo je da u arapskim, dalekoistočnim zemljama, Velikoj Britaniji, te u Sloveniji, ako nemate i državljanstvo tih zemalja, ne možete kupiti kuću, vikendicu, zemljište i itd.

Naime, Slovenija je do sada ratificirala jedino Međunarodni sporazum koji državama članicama Europske unije (EU) omogućava da njihovi državljani postanu vlasnici nekretnina u Sloveniji. Ova mogućnost je formalno ostavljena i za druge sporazume, ali kako je potvrđeno u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, Slovenija do sada ovakav sporazum ima samo u okviru EU.

U desetinama država koje omogućavaju građanima BiH da tamo posjeduju imovinu postoji cijela lepeza propisa, odredbi, ograničenja koji su na snazi, pa se za svaku državu primjenjuje ili reciprocitet ili se potpisuje poseban sporazum. Zato su entitetska ministarstva pravde objavila listu država s kojima nemamo ili imamo određen reciprocitet.

Tako saznajemo da u susjednoj Hrvatskoj građani BiH mogu kupiti nekretninu uz dokaz o stalnom boravištu, dok pravne osobe moraju imati registriranu djelatnost i aktivnu firmu sa zaposlenima. U Srbiji nema nikakvog ograničenja, baš kao i u Crnoj Gori i Makedoniji.

U Austriji su uvjeti za stjecanje nekretnina različiti od pokrajine do pokrajine, jedino u pokrajini Salzburg nemoguće je steći nekretninu s dokumentima BiH. U dalekoj Australiji prethodno je potrebno dobiti suglasnost vlade, s tim što su vrlo rigorozni, a dozvoljena je kupovina nekretnina u Danskoj i Češkoj.

Nadalje, u Finskoj, Francuskoj, Grčkoj, Gruziji, Holandiji, Irskoj, Islandu, Italiji, Japanu, Južnoj Koreji, Kazahstanu, Njemačkoj, Španjolskoj, Slovačkoj možete se osjećati "kao kud kuće", jer nema ograničenja, osim u za to posebno određenim zonama (zaštićene šume, poljoprivredna dobra). U Švicarskoj je potrebno imati boravišnu dozvolu prije kupovine nekretnine, a u nekim tamošnjim kantonima je to pravo ograničeno samo na industrijske zone i strane ulagače.


U Kataru kupovinom nekretnine kao stranac stječete pravo boravka, što je, prema podacima Ministarstva pravde FBiH, već iskoristila nekolicina državljana BiH. Isto je i sa Sjedinjenim Američkim Državama, s tim što tamo stranci plaćaju više poreze.

Postoje određene restrikcije u zemljama kao što su Malezija ili Mađarska, Saudijska Arabija, Novi Zeland ili Ruska Federacija. U Andori i Monaku nije potrebno imati prebivalište da biste kao državljanin BiH postali vlasnik nekretnine. U Belgiji nema nikakvih prepreka, a u Bugarskoj, Tadžikistanu i Uzbekistanu možete postati vlasnik nekretnine, ali ne i zemljišta ispod nekretnine.

U Afganistanu, Armeniji, Bahreinu, Indiji... ni pod kojim okolnostima

Državljani BiH ne mogu ni pod kojim okolnostima stjecati nekretnine u Afganistanu, Armeniji, Bahreinu, Indiji, Indoneziji, Iraku, Kuvajtu, Libanu, Sloveniji, Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske, te Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), prenio je Manager.ba.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.