Izvor: eKapija | Utorak, 18.08.2015.| 15:36
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Gdje državljani BiH mogu kupovati nekretnine?

Građani BiH mogu stjecati imovinu i na sebe registrirati nekretnine u većini država s kojima naša država ima neku vrstu diplomatskih odnosa, prenosi Manager.ba.

Zanimljivo je da u arapskim, dalekoistočnim zemljama, Velikoj Britaniji, te u Sloveniji, ako nemate i državljanstvo tih zemalja, ne možete kupiti kuću, vikendicu, zemljište i itd.

Naime, Slovenija je do sada ratificirala jedino Međunarodni sporazum koji državama članicama Europske unije (EU) omogućava da njihovi državljani postanu vlasnici nekretnina u Sloveniji. Ova mogućnost je formalno ostavljena i za druge sporazume, ali kako je potvrđeno u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, Slovenija do sada ovakav sporazum ima samo u okviru EU.

U desetinama država koje omogućavaju građanima BiH da tamo posjeduju imovinu postoji cijela lepeza propisa, odredbi, ograničenja koji su na snazi, pa se za svaku državu primjenjuje ili reciprocitet ili se potpisuje poseban sporazum. Zato su entitetska ministarstva pravde objavila listu država s kojima nemamo ili imamo određen reciprocitet.

Tako saznajemo da u susjednoj Hrvatskoj građani BiH mogu kupiti nekretninu uz dokaz o stalnom boravištu, dok pravne osobe moraju imati registriranu djelatnost i aktivnu firmu sa zaposlenima. U Srbiji nema nikakvog ograničenja, baš kao i u Crnoj Gori i Makedoniji.

U Austriji su uvjeti za stjecanje nekretnina različiti od pokrajine do pokrajine, jedino u pokrajini Salzburg nemoguće je steći nekretninu s dokumentima BiH. U dalekoj Australiji prethodno je potrebno dobiti suglasnost vlade, s tim što su vrlo rigorozni, a dozvoljena je kupovina nekretnina u Danskoj i Češkoj.

Nadalje, u Finskoj, Francuskoj, Grčkoj, Gruziji, Holandiji, Irskoj, Islandu, Italiji, Japanu, Južnoj Koreji, Kazahstanu, Njemačkoj, Španjolskoj, Slovačkoj možete se osjećati "kao kud kuće", jer nema ograničenja, osim u za to posebno određenim zonama (zaštićene šume, poljoprivredna dobra). U Švicarskoj je potrebno imati boravišnu dozvolu prije kupovine nekretnine, a u nekim tamošnjim kantonima je to pravo ograničeno samo na industrijske zone i strane ulagače.

U Kataru kupovinom nekretnine kao stranac stječete pravo boravka, što je, prema podacima Ministarstva pravde FBiH, već iskoristila nekolicina državljana BiH. Isto je i sa Sjedinjenim Američkim Državama, s tim što tamo stranci plaćaju više poreze.

Postoje određene restrikcije u zemljama kao što su Malezija ili Mađarska, Saudijska Arabija, Novi Zeland ili Ruska Federacija. U Andori i Monaku nije potrebno imati prebivalište da biste kao državljanin BiH postali vlasnik nekretnine. U Belgiji nema nikakvih prepreka, a u Bugarskoj, Tadžikistanu i Uzbekistanu možete postati vlasnik nekretnine, ali ne i zemljišta ispod nekretnine.

U Afganistanu, Armeniji, Bahreinu, Indiji... ni pod kojim okolnostima

Državljani BiH ne mogu ni pod kojim okolnostima stjecati nekretnine u Afganistanu, Armeniji, Bahreinu, Indiji, Indoneziji, Iraku, Kuvajtu, Libanu, Sloveniji, Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske, te Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), prenio je Manager.ba.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE