NavMenu

Mljekare iz BiH čeka težak put u povratku na hrvatsko tržište

Izvor: biznis.ba Subota, 15.08.2015. 10:45
Komentari
Podeli

Hrvatsko tržište postaje prioritetno za domaće mljekare nakon što je dignuta rampa za izvoz u Evropsku uniju, ali domaćim mljekari upozoravaju da će biti potrebno dosta vremena i truda da se ponovo osvoje police trgovina u susjednoj zemlji.

U najvećoj mljekari u BiH, "Mlijekoproduktu" iz Kozarske Dubice, kažu da će nova amabalaža za hrvatsko tržište biti spremna do 26. avgusta, od kada će bh. mlijeko i mliječni proizvodi moći preko granice.
Međutim, teško je procijeniti kakve izvozne rezultate mogu očakivati.

- Mislimo da će izvoz biti negdje oko 3 mil KM na godišnjem nivou, ali teško je dati neke procjene.

Napravljena je pauza od dvije godine i biće potrebno dosta vremena i truda da se vratimo na to tržište, kazao je za ATV Banja Luka Aleksandar Marić, direktor prodaje u "Mlijekoproduktu".

Količinu otkupa u "Mlijekoproduktu" ne žele da mijenjaju. Zadovoljni su mlijekom koje isporučuju farmeri, a riječ je o količini od oko 175.000 litara dnevno.

Čak četvrtinu proizvedenog mlijeka Bosna i Hercegovina je prije blokade izvozila u Hrvatsku.


Zbog gubitka tržišta mljekari su imali milionske štete.

Na službenoj stranici Evropske komisije prije nekoliko dana objavljena je lista mljekara iz BiH koje svoje proizvode mogu izvoziti u EU, a to su uz "Mlijekoprodukt" i "Milkos" Sarajevo, "Mljekara Livno" i "Meggle Bihać".

Llista stupa na snagu 26. augusta od kada ove mljekare mogu nesmetano izvoziti svoje proizvode u zemlje EU, ali isto tako i prevoziti svoje proizvode preko teritorije EU na druga tržišta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.