NavMenu

Kina devalvirala valutu - Najveći pad juana od 2005. godine

Izvor: Beta Utorak, 11.08.2015. 11:33
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Kina je danas devalvirala svoju strogo kontrolisanu valutu zbog smanjenja trgovinske razmjene, a to je najveći pad juana u jednom danu u posljednjih deset godina.

Centralna banka Kine saopštila je da je juan pao usljed reformi s ciljem da kursni sistem bude više tržišno orijentisan. Održavanje juana na niskom nivou može ugroziti odnose Kine sa spoljnotrgovinskim partnerima.

Novim potezom kineske centralne banke Kina je postala treća velika ekonomija koja je oslabila svoju valutu. Mjere u Japanu i Evropskoj uniji u prethodne dvije godine depresirale su jen i evro, ali su ekonomisti uzdržani kada se takva mjera uvodi kao direktan pokušaj pomoći kineskim izvoznicima.

Juan je u prethodnom periodu ojačao zajedno s dolarom, što je ugrozilo izvoznike i povećalo politički rizik gubitka radnih mjesta u proizvodnji koja zapošljava desetine miliona radnika. Julski izvoz Kine je pao s neočekivano velikih 8,3% u odnosu na isti mjesec prošle godine.

SAD i druge zemlje su optuživale Peking da smanjivanjem vrijednosti juana svojim izvoznicama daje nepravičnu prednost i ugrožava strane rivale. Centralna banka Kine, međutim, navodi da je cilj da tržište dobije veću ulogu kako je Vašington godinama tražio.

Kineska centralna banka navela je da će počevši od danas pored kursa od prethodnog dana, u kurs biti uračunata potražnja i ponuda i dodala da snažan juan "nije u potpunosti saglasan s tržišnim očekivanjima".

Juan je danas pao za skoro 1,9%, što je najveći jednodnevni pad otkada je Peking prekinuo direktnu vezu juana s dolarom u julu 2005. i prešla na sistem korpe stranih valuta. Sadržaj te korpe je tajan, ali dolar izgleda da dominira, što znači da je juan rastao i kada su druge valute padale.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.