Izvor: Indikator | Utorak, 11.08.2015.| 09:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Banja Luka postaje centar dentalnog turizma

(Foto: Minerva Studio/shutterstock.com)
Ove godine zabilježen je veći broj državljana Hrvatske i Slovenije koji u Banja Luku dolaze samo iz jednog razloga, odnosno jeftinijih stomatoloških usluga. Neke ordinacije to su prepoznale kao šansu za unosan posao, izvijestila je "Al Jazeera".

Dajana Leški došla je iz Novske, u Hrvatskoj. Obilazak grada i šoping samo su dio plana. Leški je prošle godine u jednoj od banjolučkih stomatoloških ordinacija ugradila fiksni aparat za zube. U Hrvatskoj se dugo čeka na ugradnju, rekla je ona. Također, cijena je u Banjoj Luci, kako kaže, duplo manja.

- U Hrvatskoj je negdje oko 10.000 do 15.000 kuna (1.300-2.000 eura) ovaj fiksni, ali samo jedan. Onda bi dva bila oko 20.000-30.000 kuna (2.600-4.000 eura), a ja sam ovdje oba platila 1.200 eura, što je negdje oko 10 tisuća kuna - kazala je Leški.

Dajana Leški je samo jedna od brojnih pacijenata koji u ovu ordinaciju dolaze iz Hrvatske, Slovenije ili Italije.

Pacijenti iz inostranstva biraju banjolučke stomatologe putem preporuke ili interneta.

Doktorica stomatologije Zorica Mećava je rekla da u posljednje vrijeme imaju sve više takvih pacijenata.

- Ali mi, kao ambulanta, i drugi stomatolozi uopšte, želimo da taj broj bude i veći pošto možemo pružiti vrhunsku uslugu, poptu one u Evropi.

Apartmani za pacijente

Zbog toga u ponudi imaju i apartmane za pacijente, koji dođu izdaleka, a ne mogu za jedan dan da završe stomatološke zahvate.

Kažu da je sve počelo sa Banjolučanima koji žive u inostranstvu. Uglavnom oni promoviraju mogućnosti dentalnog turizma.

- U zavisnosti od perioda kada dolaze imamo mogućnost da ponudimo i ono što sam grad nudi. Znači, ljeti rafting, zimi skijanje, tako da su velike mogućnosti i potencijali dentalnog turizma - pojasnio je Goran Mećava, vlasnik apartmana.

Doktorica Zorica Mećava je dodala:

- Bilo bi dobro da imamo više tih pacijenata, koji ne pripadaju našem govornom području, ali njima je teško da se odluče pošto je stvorena loša slika o stanju u BiH, pa se oni malo i plaše.

Dok se u stomatološkim ordinacijama nadaju sve većem broju stranih pacijenata, u Turističkoj organizaciji Banja Luke kažu da je sve više interesiranja za ovu vrstu turizma.

- Iz Turističke organizacije grada Banja Luka poručuju kako u narednom periodu namjeravaju posebnu pažnju da posvete dentalnom turizmu. Najavljuju i saradnju sa turističkim agencijama. Smatraju da tako mogu da zaokruže ponudu, ali i privuku još više turista u Banja Luku - javlja Smiljanić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.