Izvor: Blic | Utorak, 11.08.2015.| 08:52
Izdvojite članak Odštampajte vijest

"Google" postaje dio nove kompanije "Alphabet"

Kompanija "Google" postaće dio nove holding kompanije po imenu "Alphabet" koju će voditi osnivači "Google". Sajt nove kompanije biće na adresi https://abc.xyz/.

Lari Pejdž, suosnivač kompanije "Google" objavio je na blogu vijest da će on i Sergej Brin, takođe suosnivač, voditi novu kompaniju.

- Kao što smo Sergej i ja napisali u originalnom osnivačkom dokumentu prije 11 godina, "Google" nije konvencionalna kompanija. Mi ne namjeravamo da to i postane - napisao je Pejdž.

On je rekao da su se od njih mogli očekivati neobični koraci u poslovanju.

- Takođe smo rekli da očekujemo ulazak u oblasti koje se mogu činiti čudnim kada se u obzir uzme naše trenutno poslovanje. Od početka smo težili ka tome da činimo više, da radimo važnije i značajnije stvari sa svojim resursima - rekao je Pejdž.

On će postati izvršni direktor kompanije "Alphabet", Brin će biti predsjednik, a Erik Šmit izvršni predsjednik. Izvršni direktor "Google" biće Sundar Pičai.

Sve dionice kompanije "Google" automatski će se pretvoriti u dionice kompanije "Alphabet", čiji će simbol na berzama ostati kao i do sada - GOOG i GOOGL. Kompanije koje su do sada poslovale u okviru "Google", a koje nisu dio internet biznisa, kao što su "Life science", "Calico", "X lab", "Nest" neće više biti dio "Google"-a, već "Alphabet" i imaće svoje izvršne direktore. Međutim, "YouTube", "Android", "Google maps" i drugi će i dalje biti dio "Google"-a.

Nova struktura kompanije trebalo bi investitorima da omogući bolji uvid u to koliko novca se troši i za koju od manjih kompanija.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.